©  Jan Van der Perre

ASSISEN. Yonas Mesfin Tela veroordeeld tot 26 jaar opsluiting

De Antwerpse assisenjury heeft Yonas Mesfin Tela na ruim vier veroordeeld tot 26 jaar cel voor het wurgen van zijn vrouw Abeba Teumezghi Mebrahtom op 1 oktober 2018 bij hen thuis in de Pothoekstraat. De jury weerhield geen verzachtende omstandigheden.

Yonas Mesfin Tela reageerde amper toen hij zijn straf te horen kreeg. De jury noemde de feiten bijzonder gruwelijk en laf. “Er waren regelmatig meldingen van intrafamiliaal geweld. U verantwoordde die vanuit de overtuiging dat u uw partner kon en mocht corrigeren. Dat is een gevaarlijke ingesteldheid en getuigt van een gebrek aan respect voor de normen en waarden in onze samenleving”, schreef de jury in het arrest.

De jury schatte de kans op recidive en normoverschrijdend gedrag hoger dan gemiddeld in. Ze hield wel rekening met het verleden van Yonas Mesfin Tela in Eritrea en zijn moeizame vlucht naar België. “Die lagen mee aan de basis van de moeilijke integratie en de ernstige relationele problemen.” Er was wel stevige kritiek op de passieve houding die hij in België had aangenomen, het feit dat hij geen Nederlands of Frans had geleerd en ook niet actief werk had gezocht. “De indruk ontstond dat hij de verantwoordelijkheid van zijn welzijn afschoof op de overheid. Hij stelde zich ook niet open voor de hulpverlening.”

Na het voorlezen van de straf sprak voorzitter Dirk Thys Yonas Mesfin Tela zelf nog streng toe. Vooral zijn laatste woord van woensdag, na de pleidooien over de schuldvraag, lag de voorzitter zwaar op de maag. Toen had Yonas gezegd dat hij niet tevreden was met het gezin waar zijn kinderen nu wonen. “Ik raad u aan om tijdens uw opsluiting na te denken over wat u veroorzaakt hebt. U geeft nog altijd de indruk om de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen”, zei Dirk Thys streng. “U hebt het leven van uw drie kinderen op ernstige wijze gehypothekeerd, er zijn maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat ze nu een veilige haven hebben, een warm thuis. U mag een mening hebben maar wat u in uw laatste woord heeft gezegd getuigt niet van inzicht in de problematiek. U hebt geen idee hoe uniek de kans is dat uw kinderen samen in een gezin mogen opgroeien. Die situatie is heel zeldzaam. U zult moeten leren om niet uw eigen persoon centraal te stellen maar te kijken in het belang van de kinderen.”

Met de straf van 26 jaar volgde de jury overigens de straf die door advocaat-generaal Björn Backx was gevorderd. Hij zag geen verzachtende omstandigheden en geen oprechte spijt en berouw. “Ik hoorde hem vooral jammeren over zijn eigen situatie, hoe zwaar hij het heeft in de gevangenis en hoe erg het is wat hem en zijn drie kinderen is overkomen. Soms vergeet hij blijkbaar dat hij zelf deze ellende heeft veroorzaakt.”

Zijn advocaat Cédric Monheim had de jury gevraagd om rekening te houden met Yonas zijn moeilijke verleden, zijn blanco strafblad, zijn psychische problemen en het feit dat hij de hulpdiensten had gebeld. Hij vroeg de jury ook om rekening te houden met zijn liefde voor zijn kinderen. “Hij wordt wakkerder als hij over zijn kinderen praat, zijn ogen lichten op. Hij was en is een goede vader.” In zijn laatste woord zei Yonas Mesfin Tela nog eens dat hij nooit de bedoeling had om zijn vrouw te doden. “Ik zal de straf die u mij oplegt accepteren.”

Na de uitspraak werd hij de zaal uit gevoerd, met een blik die even stoïcijns was als de blik waarmee hij maandagochtend de zaal was binnengekomen.

Assisen Antwerpen

Beschuldigde: Yonas Mesfin Tela (42)

Beschuldiging: Moord

Slachtoffer: Abeba Teumezgi Mebrahtom (29)

Plaats: Pothoekstraat, Antwerpen

Datum: 1 oktober 2018

 Maaike Floor

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio