Herman Goossens. ©  Photo News

UAntwerpen stuurt brief naar studenten: “Ga niet in op aanbod van vijf nauwe contacten per maand”

Professor Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) wil vanuit de verschillende universiteiten een signaal sturen dat studenten wél een mondmasker moeten dragen en afstand moeten houden. “Anders gaat het virus verder circuleren en overslaan op de oudere generatie.” Goossens ondertekende een mailbericht dat rector Herman Van Goethem richtte aan alle studenten.

Bron: Radio 1

Microbioloog Herman Goossens is er ook na een nachtje slapen niet gerust in, zegt hij bij ‘De Ochtend’. Hij is teleurgesteld in de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. “Ik snap dat de politici de verantwoordelijkheid bij de burger leggen, maar er is veel miscommunicatie en desinformatie en dat is de beste vriend van dit virus.”

De professor maakt zich vooral zorgen over de studenten en jongeren die nu ook nauwe contacten mogen hebben met vrienden. “We gaan vanuit de universiteiten dan ook een brief sturen naar alle studenten om wel een mondmasker te dragen en wel afstand te houden. Ik heb anders schrik dat het virus onder de jongeren vlot zal circuleren. En dat de barrières, de dijken, tussen de generaties gaan breken. En zo de ouderen wel zal besmetten.”

De verwijzing naar Zweden vindt Goossens niet terecht, de Belgen zijn geen Zweden. “Zweden zijn veel gedisciplineerder en afstand houden zit in hun aard. Dat is een cultuurverschil”, zegt Goossens.

Mail aan studenten

Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad schreef Herman Van Goethem, de rector van UAntwerpen een e-mail naar al zijn studenten. Daarin raadt hij hen af om in te gaan op het aanbod om er vijf nauwe contacten per maand op na te houden.

De rector roept de studenten op de nauwe contacten buiten de thuisomgeving zo beperkt mogelijk te houden. De oproep wordt mee ondertekend door de professoren Herman Goossens, Pierre Van Damme en Erika Vlieghe, en door prof. Guy Hubens, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

LEES OOK. Rector UAntwerpen: “Luister eerder naar unief dan naar regering”

De integrale mail:

Beste studenten

De universiteit is een leeromgeving van bruisende jonge mensen tussen 18 en ca. 25 jaar oud. We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het Covid-19-virus in jullie groep.

Op dit ogenblik heeft de Veiligheidsraad geopteerd voor nieuwe regels die, wat de studenten betreft, hierop neerkomen:

1. er is enerzijds je thuisomgeving, waar je uiteraard geen afstand bewaart en ook geen mondmasker draagt;

2. voortaan mogen jullie ook, bijvoorbeeld aan de universiteit, een groep van maximaal vijf vormen, telkens voor een maand; dus met medestudenten bij wie je zonder mondmasker en met minder dan 1,5m afstand kan vertoeven.

Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen.

Indien je dat toch zou doen, hou die contacten echt zo beperkt mogelijk.

In de leslokalen van onze universiteit geldt code oranje, en dat blijft zo. We bevelen echter ten zeerste aan om ook buiten de leslokalen onderling zoveel mogelijk 1,5m afstand te houden en mondmaskers te dragen wanneer je niet die afstand kan houden.

Stay safe en draag zorg voor elkaar!

Bekijk ook:

Rector UAntwerpen: “Luister eerder naar unief dan naar regering”

© ATV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER