© Belga

Magnette (PS) en De Croo (Open Vld) aangesteld als coformateurs

De koning stelt Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) aan als coformateurs. Op 28 september brengen ze verslag uit. Bij MR viel de aanstelling van Magnette slecht. ‘Le MR n’est pas d’accord’, viel onmiddellijk na de beslissing te vernemen in de partij. Het verzet verstomde snel.

Koning Filip heeft na de audiëntie van Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) vanavond een nieuwe stap gezet in de formatie. De opdracht van Lachaert en Rousseau is voorbij. ‘De preformateurs hebben hun eindverslag overgemaakt. De koning heeft een einde gesteld aan hun opdracht en zijn waardering uitgedrukt voor het geleverde werk’, klinkt het in een persbericht van het Paleis.

De aanduiding van coformateurs Magnette en De Croo was nog niet met alle partijen doorgesproken. De MR was alvast niet te vinden voor een rol voor PS-voorzitter Paul Magnette. De Franstalige liberalen konden er daarom niet mee lachen dat ze op deze manier voor een voldongen feit worden geplaatst. ‘Le MR n’est pas d’accord’, viel onmiddellijk na de beslissing te vernemen in de partijtop. Ook bij andere partijen was men ervan op de hoogte dat MR hier niet helemaal voor te vinden was.

Maar eens die ontevredenheid naar buiten kwam via De Standaard, ontstond er al snel grote nervositeit op het MR-hoofdkwartier. Onder meer nadat andere Vivaldi-voorzitters contact opnamen. Een halfuur later sloeg voorzitter Georges-Louis Bouchez daarom aan het tweeten in een poging om het brandje zo snel mogelijk te blussen. Hij geeft daarin aan dat zijn partij geen commentaar geeft op beslissingen van het Paleis. ‘We concentreren ons volledig op het inhoudelijke werk om tegen 1 oktober een regering te hebben. Aan het werk!’

“Snel verder werken”

"Het vertrouwen is terug", zei Rousseau nochtans voor de camera"s buiten aan het paleis. "Het aantal keren dat je valt doet er niet toe, wel het aantal keer dat je weer rechtstaat." Lachaert vulde aan: "We hebben hard gewerkt om het vertrouwen te herstellen, we zijn erin geslaagd belangrijke evenwichten te vinden. We hebben ons verslag net (bij de koning, red.) neergelegd, en daarna heeft de koning beslist om Paul Magnette en Alexander De Croo aan te duiden als coformateurs. Zij waren al betrokken bij de oefening en kunnen ook snel verder werken."

Over vijf dagen, op maandag 28 september, moeten de coformateurs bij de koning verslag uitbrengen. De deadline voor de vorming van een nieuwe regering is 1 oktober.

LEES OOK. Voor elk wat wils: dit staat in het akkoord dat Vivaldi moet redden

Wie wordt premier?

Een van de grote vraagtekens rond de nieuwe federale regering blijft nog altijd: wie wordt premier? Die beslissing werd voorlopig uitgesteld en zal de komende dagen hoogstwaarschijnlijk nog voer voor een stevige discussie zijn. Het zal een van de twee coformateurs worden, dus ofwel Paul Magnette (PS) ofwel Alexander De Croo (Open VLD).

MEER OVER Regeringsvorming federaal

Nu in het nieuws