© Belga

De Block geeft meer info over barometer en reageert geprikkeld op kritiek van Marc Van Ranst

De Nationale Veiligheidsraad wil binnenkort werken met een barometersysteem om in te spelen op de evolutie van het coronavirus. Die barometer staat nog niet helemaal op punt. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block hebben de experts “nog een aantal dagen” nodig om het instrument te verfijnen. De Open Vld-minister reageert ook geprikkeld op de kritiek van viroloog Marc Van Ranst.

Een van de meest opvallende beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad is om de veelbesproken bubbel van vijf in te ruilen voor een systeem waarbij iedereen afzonderlijk per maand tot vijf nauwe contacten mag hebben met mensen buiten het gezin. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block is het belangrijk dat het gaat om een “individueel recht” en geen berekening op gezinsniveau. “Als u beslist om maar twee mensen te kiezen, is het ook goed. Hoe minder, hoe liever”, aldus De Block in een interview met Belga.

Wat de epidemiebarometer betreft, bevestigt De Block dat er zal gewerkt worden met het aantal hospitalisaties en het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen. Daarbij gelden wel een aantal corrigerende factoren. “Anders komt een grote stad met veel ziekenhuizen nooit uit de rode zone”, klinkt het.

De Open Vld-minister zegt ook dat men het instrument “zo fijn mogelijk” wil maken en dat de experten daarvoor “nog een aantal dagen” nodig hebben. Eerder zei Vlaams minister-president Jan Jambon dat hij verwacht dat het barometersysteem binnen de twee weken operationeel kan zijn.

Marc Van Ranst

De Open Vld-minister reageert geprikkeld op de kritiek van viroloog Marc van Ranst. Die reageerde verbaasd en teleurgesteld op de versoepelingen. “Er zijn veel virologen betrokken en meneer Van Ranst heeft ook vergaderingen bijgewoond. Ik betreur dat daar een dissonante stem over is”, aldus De Block. Volgens haar is het vooral belangrijk dat de maatregelen “breder gerespecteerd worden”. “Als je te strenge maatregelen neemt, worden ze niet gerespecteerd en heb je niks.”

Feesten

Ook op de versoepelde regels voor feesten komen veel reacties. Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) verdedigt de beslissing. “In de privésfeer kan men feesten organiseren tot 10 personen. Daar verandert er niets. In een feestzaal zijn meer dingen mogelijk, maar ook daar gelden de strenge regels voor de horeca zoals tafels van tien, het dragen van mondmaskers tussen de tafels, registratieplicht, sluitingsuur, niet dansen,... Dat kan op een veilige manier als men de regels van de horeca respecteert”, zegt Muylle.  blg

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS