©  Jan Van der Perre

ASSISEN. Yonas Mesfin Tela schuldig aan doodslag

De Antwerpse assisenjury heeft Yonas Mesfin Tela woensdagavond na 3,5 uur beraadslagen schuldig bevonden aan doodslag op zijn vrouw Abeba Teumezghi Mebrahtom. Op 1 oktober 2018 wurgde hij haar thuis terwijl de kinderen op school en op de crèche zaten. Hij legde haar op het bed, bedekte haar volledig met een laken en belde de hulpdiensten. Die slaagden erin om haar nog te reanimeren, maar een dag later overleed Abeba in het ziekenhuis.

Volgens de jury was bewezen dat Yonas de bedoeling had om zijn vrouw te doden, onder andere door het uitgebreide geweld dat hij gebruikte en het feit dat hij haar wurgde tot ze niet mee ademde. “Hij deed geen poging tot reanimatie, verwittigde de hulpdiensten om te zeggen dat er iemand overleden was en niet om het slachtoffer te redden.” De jury vond het niet bewezen dat Yonas haar met voorbedachten rade doodde. “Daar zijn onvoldoende elementen voor.”

Zijn advocaat Cédric Monheim had ook gepleit dat Yonas geen plan had om zijn vrouw te vermoorden. “Hij wurgde haar in een opwelling, in blinde woede. Hij heeft op foute wijze zijn frustraties uitgewerkt”, pleitte Cédric Monheim. “Daarom is hij niet schuldig aan moord maar aan doodslag.” De jury volgde hem daar dus in.

De advocaten van de burgerlijke partij en de advocaat-generaal hadden de jury wel gevraagd om Yonas Mesfin Tela schuldig te verklaren aan moord. “Drie kinderen bleven moederloos achter door absurd en gewelddadig geweld door hun eigen vader. Hij besliste over het leven van drie jonge kinderen er draagt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor dat zij geen moeder meer hebben”, zei advocaat-generaal Björn Backx in zijn requisitoir.

“Hij kneep haar keel dicht om haar te doden en hij bleef knijpen. Hij heeft op een bepaald moment beslist om haar hals toe te knijpen, bovenop alle slagen die hij al had gegeven. Hij had kunnen stoppen tijdens die dertig seconden, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij was vastberaden om haar om het leven te brengen. Hij heeft nagedacht, beslist en gehandeld. Daarom is er sprake van moord.” De jury vond niet dat er genoeg elementen waren om dat aan te tonen.

Donderdag volgen de pleidooien over de strafmaat en dan hoort Yonas Mesfin Tela zijn straf.

mf

MEER OVER Assisen Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio