Luc Redig op de plek waar de Bistweg alleen nog in de rijrichting van Oelegem zal bruikbaar worden.  © Sylvain Liekens

Abelebaan wordt doodlopend en Bistweg krijgt eenrichtingsverkeer

Broechem -

Het gemeentebestuur plant in twee straten proefopstellingen. Die van de Bistweg moet het verkeer in de Broechemse dorpskern veiliger maken en die in de Abelebaan moet de fietsers een veilige oost-westverbinding bieden.

Sylvain Liekens

De knip van de Abelebaan staat eerst op het programma. Net voor het kruispunt met de Veldstraat wordt het voor auto’s onmogelijk gemaakt om verder te rijden. “De politie en onze mobiliteitsambtenaar hebben met een aantal bewoners gesproken en zij weten dus dat de Abelebaan doodlopend wordt. We zullen daar paaltjes plaatsen om doorrijdend verkeer onmogelijk te maken. Na de vernieuwde Abelebaan kunnen de fietsers dan op het nieuw aangelegde fietspad van de Herentalsebaan veilig richting Millegem rijden. Dat kan op zeer korte termijn gebeuren”, zegt Redig.

Volgend voorjaar verwacht de schepen dat de testperiode in de Bistweg kan starten. “Zoals de weg er nu bijligt, kan hij niet gebruikt worden als omleidingsweg om het zware verkeer uit de Broechemse dorpskern te houden. Er moeten stukken beton vervangen worden. Aan beide kanten van de weg ontstaan ook snel gevaarlijke putten die soms 30 cm diep worden. De weg is te smal en daarom gaan we in de proefopstelling het verkeer nog maar in één rijrichting mogelijk maken. De auto’s kunnen van aan het kruispunt bij de ingang van domein De Moervelden tot aan het kruispunt met de Oelegemsesteenweg alleen nog maar in de richting van Oelegem rijden. Dat moet het drukke verkeer toch al halveren. Verder verlagen we in de meest bewoonde delen van de weg ook nog de snelheid. De fietsers willen we zo veel mogelijk weghouden door hen een alternatieve route te bieden. Dit is nog niet de definitieve oplossing, maar als we moeten wachten tot we de hele Bistweg opnieuw kunnen aanleggen moeten we nog jaren alles op zijn beloop laten en dat willen we niet”, besluit de schepen.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio