©  BELGA

Ivan Leko, die mogelijk moet puzzelen, over de kritiek: “Pijnlijk, maar het motiveert mij ook”

Na de 8 op 18 moet Antwerp vrijdagavond naar Kortrijk. Ook al geen makkelijke match, en Ivan Leko moet mogelijk aan het puzzelen.

Simen Juklerod moest de woensdagtraining voortijdig staken door een spierprobleem. De Noor is de laatste weken de vaste wingback op links, maar is nu onzeker voor de match. Met Buta – zijn tegenhanger op rechts – die ook nog out is, kan dit vervelend worden. “We hopen dat Simen toch nog fit geraakt, en anders moeten we een oplossing zoeken”, zegt Leko.

Een oplossing had Lamkel Zé kunnen zijn, maar: “Hij speelde met de tweede ploeg en zal er waarschijnlijk niet bij zijn”, aldus de coach. Misschien kan De Laet opschuiven naar de flank? Dan kunnen Junior Pius en Dylan Batubinsika centraal achterin allebéí spelen. “Tussen die twee is het momenteel fiftyfifty. Dylan deed het heel goed, maar kende pech met die rode kaart. En Junior had het tegen Eupen niet altijd even makkelijk in defensief opzicht, maar maakte wel twee goals.”

Verrast door Eupen

Leko beseft dat het sowieso beter moet dan tegen Eupen (2-2). “We moeten dat eerlijk zeggen: we waren verrast door hun manier van spelen. Op het middenveld speelden ze mandekking, wat ze de eerste vijf matchen nooit hadden gedaan. Tegen Gent hadden we een antwoord op die mandekking, maar nu tegen Eupen niet. We zijn een groeiende ploeg. We zijn nog niet klaar om op het veld meteen oplossingen te vinden. Maar we werken eraan. En ik was wel blij met de mentaliteit in het laatste half uur.”

En met bijvoorbeeld de prestatie van invaller Bruny Nsimba (20) in dat laatste half uur. “Jammer dat zijn winning goal – weliswaar terecht – werd afgekeurd. Maar hij toonde opnieuw dat hij over snelheid en een goeie actie beschikt – dat zag ik al vanaf dag één. Hij zal tegen Kortrijk opnieuw zijn minuten krijgen. Maar we mogen ook nog niet te veel verantwoordelijkheid geven. Het blijft een jonge kerel.”

Beste voetbal in drie jaar

De opdracht tegen Kortrijk klinkt alvast makkelijk: punten pakken. Want: “Acht punten uit zes wedstrijden, we weten dat het niet genoeg is. We verdienden enkele punten meer, onze prestaties waren beter dan de 8 op 18 laat uitschijnen. Maar de feiten zijn wat ze zijn. Over die vijf punten die we – deels door decompressie na de bekerwinst – weggooiden (tegen Moeskroen en Cercle Brugge, red.), gaan we wellicht nog een heel seizoen praten.”

Dat de fans zich intussen lieten gelden en tijdens de match kritisch waren voor Leko, is wel vervelend. “Ik heb het zeker gehoord. Langs de ene kant is zoiets pijnlijk, daar moet je eerlijk in zijn. Maar langs de andere kant geeft het je wel extra motivatie, om nog harder te werken. In voetbal kan alles snel veranderen. Ik was geen betere coach toen ik de beker won en ben nu ook geen drama. Je kan evenzeer zeggen dat Antwerp op bepaalde momenten dit seizoen het beste voetbal speelde van de voorbije drie jaar. Maar met die analyse ben ik natuurlijk niks. Het komt er gewoon op aan om te leren van gisteren om vandaag beter te zijn.”

Stil op transfermarkt

Wat transfers kunnen ook helpen om nog beter te worden, maar Leko wil daar niet te veel over praten. “Ik heb genoeg te doen, dus om daar ook nog eens energie in te steken... We hebben al een goeie ploeg, er is voldoende kwaliteit om ploegen als Kortrijk, Cercle en Moeskroen te kloppen. En het is nu eenmaal zo dat het heel stil is op de transfermarkt, in heel Europa. Ik heb vrienden die in de grote competities aan de slag zijn: Igor Tudor is assistent bij Juventus, Slaven Bilic is trainer bij West Brom, Ivan Juric bij Verona,… Zij zien en zeggen net hetzelfde.” 

(dvd)

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws