Opnieuw loopt gijzeling in Forensisch Psychiatrisch Instituut op Linkeroever goed af

Linkeroever -

Opnieuw is een gijzeling in het FPC Antwerpen op Linkeroever goed afgelopen. Twee mannen sloten afgelopen nacht twee vrouwelijke personeelsleden op in een kamer. Rond 3u konden de twee gijzelaars na een een tussenkomst worden overmeesterd en de slachtoffers bevrijd.

De gijzeling was begonnen rond 21.15u. Twee mannen hadden twee vrouwelijke personeelsleden van het Forensisch Pshychiatrisch Centrum opgesloten in een kamer. Meteen kwamen gespecialiseerde eenheden en onderhandelaars ter plaatse.

Rond 2.30u werd overgegaan tot een tussenkomst. De twee mannen werden opgepakt, de twee vrouwen zijn ongedeerd. De onderzoeksrechter besliste intussen om een van de twee, een man van 29, aan te houden. Zijn 32-jarige kompaan wordt morgen (donderdag) voorgeleid.

Een mogelijk motief voor de gijzeling is dat de twee liever in een gewone gevangenis zouden zitten. Het Antwerpse FPC neemt sinds 2017 patiënten op die een delict hebben gepleegd en een voorgeschiedenis hebben. Er verblijven 182 mensen die vaak een lange voorgeschiedenis hebben en een voortraject in andere voorzieningen en de gevangenis en die kampen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Nu de twee gijzelnemers zijn aangehouden door de onderzoeksrechter, verhuizen ze allicht naar het arresthuis in de Begijnenstraat.

(Lees verder onder de video)

Eind juni gebeurde bijna exact hetzelfde in het FPC aan de Beatrijslaan op Linkeroever. Toen sloten drie geïnterneerden twee personeelsleden op. De drie stuurden toen e-mails vanuit het FPC naar enkele media, waaronder deze krant. Volgens de advocaat van een van de drie gijzelnemers ging het toen om een soort wanhoopskreet.

De directie van het FPC Antwerpen, die de feiten “ten zeerste betreurt”, belooft na deze nieuwe gijzeling een nauwgezette analyse van het incident. "Gezien de patiëntenpopulatie zijn incidenten, hoe preventief er ook gewerkt wordt en hoezeer er ook op risicomanagement wordt ingezet, helaas niet uit te sluiten", zegt de directie. “Op basis van die analyse worden waar mogelijk fijnmazige aanpassingen aan de werking gedaan, zodat het risico op incidenten verlaagd wordt."

"Hoewel deze twee incidenten mekaar snel hebben opgevolgd zijn gijzelingen eerder uitzonderlijk in een FPC, waar patiënten in tegenstelling tot een gevangenis zich vrij door de gangen bewegen en een zekere vrijheid genieten en een relatief nauw contact met het personeel", luidt het.

 © BFM

 © BFM

 © BFM

 © BFM

 

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio