De kazerne van de para's aan de Kaliebaan in Tielen. © Bart Van den Langenbergh

Honderd Tielense para’s verhuizen naar Gavere

Tielen

Defensie heeft plannen om een deel van de para’s in de kazerne van Tielen te verhuizen naar de Oost-Vlaamse gemeente Gavere. Dat heeft de VRT-redactie dinsdag bij bronnen van Defensie vernomen.

Het zou gaan om in totaal honderd manschappen van het 3de Bataljon Parachutisten dat gevestigd is op de Kaliebaan in Tielen (Kasterlee). Het ziet er naar uit dat zij hun intrek nemen in een verlaten legerbasis in Gavere. Eind vorig jaar zijn daar de laatste luchtverkeersleiders van het Air Traffic Control Center (ATCC) vertrokken.

Defensie wil met de verhuizing van een deel van de para’s naar Oost-Vlaanderen opnieuw jongeren uit die provincie en uit West-Vlaanderen aantrekken. Bij het leger gaan heel wat oudere militairen met pensioen terwijl de instroom van jonge krachten uitblijft.

Defensie beoogt daarom een betere landelijke spreiding van de kazernes om gemakkelijker jongeren te kunnen aanwerven. In Tielen zijn nog ongeveer vijfhonderd militairen gekazerneerd. Intussen hebben de para’s al 43 jaar een uitvalsbasis in Tielen.

De voorbije jaren doken al meermaals berichten op dat Defensie de Tielense kazerne zou opdoeken, tot groot ongenoegen van het gemeentebestuur. De gemeenteraad keurde in 2016 nog een motie voor het behoud van de para’s in Tielen goed. Voor Kasterlee is de aanwezigheid van de para’s belangrijk voor economische en emotionele redenen.  (bvdl)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio