©  EPA-EFE

Bubbel wordt afgeschaft: politiek legt verantwoordelijkheid bij de burger

Alles wijst erop dat de Nationale Veiligheidsraad woensdag beslist om de bubbel helemaal af te schaffen. Dinsdagmiddag lag er nog een provinciale regeling op tafel in het Overlegcomité, maar enkele politici stelden hun veto. Nóg eens een apart kleurensysteem invoeren, met bijhorende strikte bubbels, daar wilden de toppolitici absoluut niet van weten. In VTM Nieuws bevestigde viroloog Steven Van Gucht van Sciensano het nieuws.

Wat komt er dan wel? Momenteel ligt één voorstel in poleposition: de bubbel van vijf verdwijnt, en wordt niet vervangen door een gelijkaardige maatregel. Integendeel, de overheid zou rekenen op het gezond verstand haar burgers om zélf te regelen met hoeveel geliefden ze nauw contact hebben.

Daarnaast heeft adviesorgaan Celeval wel een systeem met kleurcodes uitgewerkt op basis van het aantal nationale hospitalisaties. Die kleurcodes kunnen mensen gebruiken als een handleiding om te bepalen hoeveel mensen ze van dichtbij zien. Als het aantal hospitalisaties in België stijgt, krijgen mensen de aanbeveling om minder contacten te hebben. Maar een verplichting om die richtlijnen te volgen, komt er dus niet.

De hoop van de politici is duidelijk: als de Belgische burgers meer verantwoordelijkheid krijgen, zullen ze ook meer geneigd zijn om alle coronamaatregelen te volgen. De voorbije weken was het draagvlak immers sterk afgekalfd.

In VTM Nieuws gaf Steven Van Gucht zijn kijk op bij de beslissingen die de Veiligheidsraad woensdag allicht zal aankondigen. “De bubbel zal anders gedefinieerd worden, maar het principe blijft gelden: beperk je contacten, hoe meer hoe beter. Vroeger noemden we dat de bubbel, dat zal morgen anders gedefinieerd worden, maar het blijft hetzelfde principe: beperk je contacten.”

 Hannes Heynderickx en Matthias Vanderaspoilden

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS