Het gebouw van Technopolis dateert uit de jaren negentig. ©  Dirk Vertommen

21 studenten helpen Technopolis om energieneutraal te worden: “Eindwerk wordt in de praktijk omgezet”

Mechelen -

Eerder dit jaar deed Technopolis een oproep naar de Vlaamse hogescholen om hen te helpen om van het Mechelse doe-centrum een energieneutrale smartbuilding te maken. Vandaag ging het project van start. 21 studenten zullen er de komende twee jaar aan meewerken en als deel van hun eindwerk concrete voorstellen formuleren.

Ward Bosmans

De studenten komen uit de richtingen Ecotechnologie en Energietechnologie van VIVES, Facility Management van Odisee en Energiemanagement van de AP Hogeschool in Antwerpen. Met de voorstellen die ze doen, gaat Technopolis vanaf 2023 aan de slag. Het project maakt deel uit van een ambitieus plan om de volledige tentoonstellingsruimte en infrastructuur van Technopolis te vernieuwen. De studenten hebben de opdracht om van het centrum een energieneutrale smartbuilding te maken. Dat betekent dat in het gebouw de balans tussen energieverbruik en energieproductie in evenwicht is. Het gebouw dateert uit de jaren negentig toen er nog maar weinig of geen sprake was van dergelijke systemen.

Slim gebouw

Een tweede taak voor de studenten is om het gebouw ook ‘slim’ te maken. Dat wil zeggen dat er automatisch informatie over energieverbruik verzameld en verwerkt wordt met de bedoeling om op basis daarvan het systeem zo aan te sturen dat er een hogere efficiëntie en duurzaamheid komt.

Dinsdag ging het project officieel van start. In een eerste fase zullen ze samen de mogelijkheden onderzoeken en een plan van aanpak definiëren. De studenten worden de komende twee jaar begeleid door Technopolis, hun stagecoördinator en het bedrijf waar ze stage lopen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de meest haalbare ideeën uit te werken tot een concreet voorstel in hun eindwerk. Met dat resultaat gaat Technopolis dan ook daadwerkelijk aan de slag.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio