De snelheidscontroles zullen plaatsgrijpen aan het begin en op het einde van de schooldag ©  Karel Hemerijckx

Snelheidscontroles op komst in Klein-Brabantse schoolomgevingen: tot 35% overtreedt zone 30

Bornem, Puurs-Sint-Amands -

De lokale politie Klein-Brabant gaat de komende weken snelheidscontroles houden in de schoolomgevingen van Bornem en Puurs-Sint-Amands. De actie wordt na elke vakantieperiode herhaald om bestuurders er attent op te maken dat er tijdens de spitsuren opnieuw veel jonge mensen op de baan zijn en dat de veiligheid aan de schoolpoort primeert.

Theo Derkinderen

De komende drie weken zullen er controles zijn aan alle schoolomgevingen van Klein-Brabant. “Het is een actie die we al enkele jaren houden, telkens na de zomer-, kerst- en paasvakantie”, zegt korpschef Jan Van de Vreken van de lokale politie Klein-Brabant. “Na een vakantieperiode is het voor de automobilisten opnieuw wennen aan zo veel jonge fietsers en wandelaars die weer deelnemen aan het verkeer. Verkeersveiligheid is één van onze prioriteiten, zeker in de schoolomgevingen waar bij de start en aan het einde van een schooldag heel veel beweging is.”

Zowel ’s morgens vroeg als in de namiddag zal er geflitst worden. In een schoolomgeving is 30 kilometer per uur de maximumsnelheid. Bij de controles van de voorbije twee jaar bleek dat toch al gauw 25 tot 35% van de gecontroleerde bestuurders het gaspedaal te diep induwde.

Asociaal parkeren

“Maar naast de snelheidscontroles gaan we ook extra toezicht houden op asociaal parkeren, controleren of alles in orde is met de kinderzitjes en ook op het dragen van de veiligheidsgordel of het gebruik van de gsm achter het stuur.”

Andere jaren duurden de snelheidscontroles in de schoolomgevingen een drietal weken. “Nu gaan we niet alleen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar controleren, maar ook op andere momenten. De verkeersveiligheid blijft het hele jaar een belangrijk punt en elk verkeersslachtoffer dat valt is er een teveel.”

Niet alleen automobilisten zullen worden gecontroleerd. Vanaf eind volgende maand, wanneer het ’s morgens lang donker blijft en de duisternis ’s avonds vroeg intreedt, zal er ook worden gecontroleerd op de fietsverlichting. (tdk)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio