© atv

Eerste resultaten van Operatie Nachtwacht: 2.800 controles, 30 arrestaties

De politiezone Antwerpen heeft de eerste resultaten van Operatie Nachtwacht bekendgemaakt. De operatie ging op 4 september van start nadat er kort op elkaar verschillende granaten ontploften. Het moet de grootste politieactie zijn in twintig jaar, zei korpschef Serge Muyters. Sinds de start werden er al 2.800 mensen gecontroleerd en 30 mensen gearresteerd.

LEES OOK.Onze reporter patrouilleerde mee in Operatie Nachtwacht: “Wij doen nu wat anderen niet doen maar wel zouden móéten doen”

Tijdens Operatie Nachtwacht wordt er extra gepatrouilleerd en gecontroleerd in Deurne en Borgerhout. Hiervoor worden anonieme en geüniformeerde ploegen ingezet. Er wordt onder meer gewerkt met vliegende controles om criminelen te betrappen en een beter beeld te krijgen van wie er zich ’s nachts op straat bevindt. Ook overdag worden er extra acties en controles uitgevoerd, met gerichte aandacht voor gekende verdachten.

Sinds de start van de actie controleerde de Antwerpse politie elke actiedag meer dan 150 mensen, op sommige dagen en nachten zelfs meer dan 250 personen. Dagelijks worden er minstens 50 extra politiemensen ingezet om deze controles uit te voeren. Op die manier werd er heel wat informatie verzameld die relevant kan zijn voor lopende of nieuwe onderzoeken. Sinds het begin van de actie werden er tot en met 19 september meer dan 2.800 mensen, 2.354 voertuigen en 69 panden gecontroleerd.

LEES OOK. Antwerps burgemeester De Wever over War on Drugs: “Wij kunnen de rioolkolk niet sluiten”

Verder werden ook volgende vaststellingen gedaan:

  • 30 personen werden gearresteerd, 23 voor gerechtelijke feiten en 7 voor bestuurlijke overtredingen
  • Er werd verschillende hoeveelheden drugs in beslag genomen: 120 xtc-pillen, 112 gram cannabis, 65 gram cocaïne, 10 gram amfetamines en een kleine hoeveelheid hasj
  • Er werd 12.550 euro cash geld in beslag genomen
  • Er werden 5 verboden wapens in beslag genomen
  • Er werden 14 geseinde personen aangetroffen die verhoord of gearresteerd moesten worden
  • Er werden 2 drugspanden verzegeld

Nederlandse taxi en gestolen Duitse auto

De politie kon ook nog enkele opvallende feiten meedelen.

In de vroege ochtend van 14 september merkte de bestuurder van de bearcat een Nederlands taxivoertuig op dat aan hoge snelheid reed op de Noordersingel. Er worden ploegen aangestuurd die het voertuig kunnen onderscheppen op de E313 ter hoogte van Herentals. In het voertuig worden 5 gsm-toestellen, 3 cryptofoons en werkhandschoenen aangetroffen. Het voertuig werd in beslag genomen voor verder onderzoek. De drie inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit.

In de nacht van 9 op 10 september werd een voertuig gecontroleerd dat geseind stond als gestolen door Duitsland. De wagen werd in beslag genomen.

In de haven werd een bestelwagen opgemerkt met twee inzittenden tijdens de nacht van 15 en 16 september. Toen de politie de bestelwagen opende vonden ze nog twee personen. De mannen konden geen geloofwaardige reden voor hun aanwezigheid en hadden geen zinnige verklaring voor de kniptangen, zaklampen, boren en handschoenen in de bestelwagen. De 4 inzittenden werden allen gearresteerd voor verder onderzoek.

In dezelfde nacht werd een dealer gevat na een achtervolging. Een voertuig onttrok zich aan een controle en reed aan snelheden boven de 100 kilometer per uur door de bebouwde kom. De achtervolging stopte in Schoten, waar de vluchtende verdachte twee geparkeerde wagens raakte en een zwarte sok weggooide. Daarin bleek cocaïne te zitten. Tijdens de huiszoeking werd meer dan 10.000 euro aan cash gevonden. De man werd gearresteerd en voorgeleid.

In de nacht van 8 op 9 september reed een bestuurder een dispositief in. De man reed rond zonder rijbewijs en was onder invloed van cannabis. In een verborgen ruimte in zijn wagen werd meer dan 3.000 euro cash, 60 xtc-pillen en 20 gram cocaïne aangetroffen. Er werd ook een verboden wapen in beslag genomen. De bestuurder en zijn passagiers werden gearresteerd voor verder onderzoek. 

(nba)

LEES OOK: OVERZICHT. Alle drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen

Nu in het nieuws