©  EPA-EFE

Vooronderzoek naar doping in de Tour: “Nairo Quintana wordt geviseerd”

De champagne van Tadej Pogacar is nog niet verteerd of er hangt al een dopingschaduw over de Tour de France. Arkéa-Samsic bevestigt dat het in de laatste week van de Tour onderzoekers over de vloer gehad heeft. Volgens L’Equipe zouden die vooral aandacht gehad hebben voor kopman Nairo Quintana en zijn broer Dayer. “Wij steunen onze renners, maar mocht blijken dat er zich wel degelijk dopingpraktijken hebben voorgedaan, zullen we meteen maatregelen treffen”, zegt ploegmanager Guillaume Hubert.

rahe, wic, hc

Het vooronderzoek werd geopend door het parket van Marseille, bevestigde procureur Dominique Laurens. Zij heeft het tegenover AFP over “de ontdekking van meerdere geneesmiddelen (...) en een methode die als doping gekwalificeerd zou kunnen worden”. Afgelopen woensdag werd een huiszoeking gedaan in het hotel van wielerteam Arkéa-Samsic. Dat werd door ploegmanager Emmanuel Hubert bevestigd. Volgens Le Parisien werd daarbij 100 milliliter zoutoplossing en injectiemateriaal gevonden. Twee personen werden ondervraagd en staan ter beschikking van het parket, het gaat om een persoonlijke arts en kinesist van Nairo Quintana.

“Het klopt dat er vorige week een onderzoek heeft plaatsgevonden in ons hotel”, zegt Hubert in een persbericht. “Het gaat maar om enkele coureurs en hun nauwe entourage, die niet op de loonlijst van onze ploeg staat. Het spreekt voor zich dat wij onze renners steunen, maar mocht blijken dat er zich wel degelijk dopingpraktijk hebben voorgedaan, dan zullen wij ons hier als team van distantiëren en meteen maatregelen treffen.

Colombiaans drietal in het oog van de storm

Volgens L’Equipe wordt niet Arkéa-Samsic maar specifiek kopman Nairo Quintana geviseerd. Zij berichten dat de kamers van de Colombiaanse wielrenners, de broers Nairo en Dayer Quintana en Winner Anacona, werden doorzocht, net zoals de kamers van hun persoonlijke verzorgers en de volgwagens van het team.

Dayer Quintana  

Dayer Quintana  ©  AFP

Arkéa-Samsic trok met Nairo Quintana als kopman naar de Tour maar de Colombiaan raakte uiteindelijk niet verder dan een zeventiende plaats in de eindstand nadat hij door een zware val zijn knie geblesseerd had. Het Franse procontinentale team heeft met Benjamin Declercq en Christophe Noppe twee Belgen in de rangen, maar zij waren er niet bij in de Tour.

In de loop van de avond stuurde ook de UCI een persbericht de wereld in: “De UCI bevestigt dat het in communicatie is geweest met het Central Office for the Fight against Environmental and Public Health Damage (OCLAESP) en de Cycling Antidoping Foundation (CADF) als onderdeel van de juridische operaties die worden uitgevoerd door de Franse autoriteiten aan de zijlijn van de Tour de France. De UCI verwelkomt en ondersteunt de actie van alle betrokken partijen en zal de gepaste maatregelen nemen zodra ze kennis heeft genomen van de informatie verkregen door de Franse gerechtelijke autoriteiten.”

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws