©  Photo News

Wangedrag fans komt Racing Genk duur te staan: komend thuisduel helft minder supporters toegelaten

Alsof er niks aan de hand was. De harde kern in de spionkop van Racing Genk nam het zondag niet zo nauw met de coronamaatregelen in het stadion. Het Genkse clubbestuur betreurde het onzinnige gedrag van haar fans, want “zonder de medewerking van onze supporters hebben al die maatregelen weinig zin.” Nu treedt ook het kabinet van Minister van Sport Ben Weyts op: de volgende thuiswedstrijd wordt het supportersaantal gehalveerd.

jmg

Het was niet fraai, wat de supporters van Racing Genk bij hun terugkeer naar de Luminus Arena lieten zien voor de wedstrijd tegen KV Mechelen. Enkelingen respecteerden de geldende regels helemaal niet en negeerden alle voorschriften op vlak van veiligheid en hygiëne. Dat bleef niet zonder gevolgen: maandagmiddag nam Minister van Sport Ben Weyts de beslissing om de stadioncapaciteit van Genk voor komend thuisduel met de helft te reduceren. Weyts geeft aan dat “de clubautoriteiten spijtig genoeg niet efficiënt ingrepen”.

“Het spijt me zeer dat ik van mijn hart een steen moet maken”, aldus de minister. “Maar ik had op voorhand aangekondigd dat we sancties zouden treffen wanneer de afspraken niet zouden worden nagekomen. Ik heb mijn nek ver uitgestoken om competities te kunnen laten plaatsvinden met publiek. Als iedereen vanuit de huiskamer zelf kan vaststellen dat de afgesproken veiligheidsregels niet worden gerespecteerd, dan moet ik optreden. We moeten ons echt bewust zijn van de voorbeeldfunctie die de Pro League clubs in deze hebben.”

Pro League: “Geen respect voor iedereen die zo hard werkt”

De Pro League, de belangenvereniging van de Belgische profclubs, laat intussen weten dat ze contact heeft opgenomen met de clubs waar supporters de bepalingen naast zich neerlegden. “Terwijl wij de meerderheid van de bezoekers willen danken voor hun positieve instelling, dienen wij het negatieve gedrag van deze minderheid te veroordelen”, klinkt het in een reactie. “Het brengt de volksgezondheid in gevaar, het toont geen respect voor de inzet van de clubs en alle medewerkers die bijzonder hard gewerkt hebben om de terugkeer van fans mogelijk te maken en hypothekeert de verdere terugkeer van het publiek in onze stadions.”

 

 ©  Photo News

Genk: “Dit viel te vrezen”

Bij Racing Genk, dat eerder op de dag nog een open brief de wereld instuurde waarin het het gedrag van enkele tientallen fans veroordeelde, reageerde men weinig verrast. “Dit viel te vrezen”, zei woordvoerder Peter Morren. “We wisten dat de minister deze beslissing kon nemen. Uiteraard betreuren we wat er zondag tegen Mechelen is gebeurd. Dat werd ook zo gesteld in onze open brief. Maar we staan ook machteloos. Er is overleg op meerdere niveau’s, met alle betrokken stakeholders.”

Afgelopen zondag tegen KV Mechelen zaten er 3.140 Genkse supporters in het stadion. Er waren 5.000 plaatsen beschikbaar gesteld. Door de beslissing van Ben Weyts zakt het aantal beschikbare plaatsen voor de thuiswedstrijd tegen Oostende naar 2.500.

Lees hieronder de open brief van Racing Genk

Zalig weertje, de drie punten en terug supporters in de Luminus Arena: hét recept voor een schitterende voetbalavond. Toch?

Gisteren speelden we sinds maart eindelijk weer een wedstrijd voor (beperkt) publiek. Dat had heel wat voeten in de aarde. Want wij zijn KRC Genk. En wij willen op alle vlakken een voorbeeld zijn. Tijdens de coronacrisis namen we als club samen met onze spelers en al onze supporters tal van initiatieven, kenmerkend voor onze warme club.

Voor onze eerste thuiswedstrijd met beperkt publiek wilden we opnieuw het goede voorbeeld geven en tonen waartoe we in staat waren. Daarom hebben we als club zwaar geïnvesteerd in veiligheid, hygiëne, comfort, flexibiliteit en animatie. Natuurlijk is dat alleen niet voldoende. Zonder de medewerking van onze supporters hebben al die maatregelen weinig zin.

We danken daarom uitdrukkelijk alle fans die zich voorbeeldig hebben gedragen. Zij die een gezonde afstand hebben bewaard ten opzichte van elkaar, hun mondmasker altijd droegen en respect toonden naar de andere supporters en alle 400 vrijwilligers. Aan al deze talrijke supporters: dikke merci!

Ondanks de uitdrukkelijke afspraken die we samen hebben gemaakt, was er helaas ook een gedeelte van onze supporters dat de richtlijnen naast zich neerlegde. Dat hebben niet alleen wij gezien. Dat heeft heel België gezien. Onze supporters, de media, de politiek én ook de 400 vrijwilligers die in de vuurlinie stonden. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste. Aan deze tientallen supporters: dit is een klap voor iedereen bij KRC Genk én bij uitbreiding de hele maatschappij.

Zoals we al schreven, hebben we verregaande maatregelen genomen om onze thuiswedstrijden veilig te organiseren. We hoopten dat dit een kleine stap zou zijn richting een vol stadion. Maar wat iedereen nu gezien heeft – twee dagen voor een nieuwe Veiligheidsraad – is een grote stap terug naar een leeg stadion. En daarom zijn we uitermate teleurgesteld.

Volgende week maandag spelen we tegen KV Oostende. Het is de laatste kans voor onze club. Of beter gezegd: het is de laatste kans voor jullie. Respecteer de regels. Zo moeilijk zijn ze niet: draag een mondmasker én troep niet samen.

Teleurgestelde groeten,

KRC Genk en OSV

MEER OVER KRC Genk

Meer voetbalnieuws