© Joeri De Jongh

‘Lockdownfilm’ van filmmaker uit Schelle wint op Zwitsers festival: “Dank aan mijn vrouw en mijn kat”

De 46-jarige Joeri De Jongh uit Schelle won in Zwitserland een wedstrijd met de kortfilm die hij in zijn eigen keuken maakte. De man is in het dagelijks leven communicatieambtenaar voor de gemeente Hemiksem en heeft een passie voor film op Super 8. in ‘Inventaire’ was vrouw Sylvie de enige actrice en had de kat Yoshi in een speciale bijrol. En dan is er de pompoen natuurlijk.

Het Zwitserse Festival de Courgemétrage, een kortfilmfestival in Neuchâtel, had dit jaar een hele bijzonder reglement: omdat 2020 er iets anders uitzag was het verplicht de ingestuurde films te maken in de keuken van de filmmaker. Hobbyfilmer Joeri De Jongh schreef zich in en maakte de film Inventaire. Voortgaand op de naam van het festival ontwikkelde hij zijn verhaal rond een pompoen op de keukentafel.

In april werden de opnames gemaakt tijdens 2 weekends en de film moest eind juni klaar zijn. Een grote opgave want Joeri werkt enkel op het analoge Super 8-formaat en niet digitaal waardoor het hele filmproces er anders uitziet. Zo moesten de filmbobijnen nog naar een labo voor ontwikkeling en nadien ingescand worden om digitaal gemonteerd te kunnen worden.

De film gaat over een vrouw die samen met haar kat in haar keuken opgesloten zit in de lockdown. De verveling begint toe te slaan, de voorraadvoeding en het wc-papier begint op te geraken,... maar ze zoekt een manier om zich bezig te houden gedurende enkele weken.

 ©  Walter Saenen

Niet enkel Joeri’s echtgenote Sylvie zat in de film, maar ook kat Yoshi. De muziek werd voor deze film speciaal gecomponeerd door de Brasschaatse sounddesigner Bryan Jones. Het Festival de Courgemétrage zou in Neuchâtel zijn doorgegaan op zaterdag 19 september maar was enkel online te bekijken. Joeri had een ticket geboekt maar moest dus de films en de uitslag ook gewoon thuis in eigen zetel bekijken.

Iets na 22u kwamen de bekendmakingen van de jury waarbij Joeri’s film Inventaire zich ontpopte tot beste film van het festival: tussen de zeven prijzen won Joeri de Courge d’Or. Naast de titel komen een trofee en een geldprijs zijn richting uit.

ph

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio