©  AFP

Wout van Aert (6e) kan zich niet tonen op Champs-Élysées: “Maar tijdrit gaf me vertrouwen voor WK”

Geen derde ritzege voor Wout van Aert in deze Tour de France. De Belg van Jumbo-Visma mocht vol zijn kans gaan, maar spurtte na een verstoorde sprintvoorbereiding naar de zesde plek. Lang treurde de Kempenaar daar niet om, zijn blik is al gericht op het WK van volgende week in Imola. “Maar eerst twee dagen rusten.”

lvh

KOPMAN. Wout van Aert zal keuzes moeten maken

Wout van Aert moest het andermaal alleen rooien in de sprint. “Het lukte niet om een goede lead-out op te zetten. Ahmund Grundahl Jansen had pech in de laatste ronde, terwijl hij anders de laatste man is voor Dylan Groenewegen in dit soort werk. Ik moest hopen dat mijn positioneren goed lukte. Ik kwam goed vooraan langs buiten in de smalle strook voor de laatste bocht, maar verloor snelheid omdat Viviani ook naar buiten gedwongen werd. Toen was het voorbij.”

De verliezende tijdrit van Roglic doet nog steeds pijn. “We hebben over de tijdrit pas in de bus vandaag weer gesproken. Iedereen had er nog zin in om iets te tonen. We hebben drie weken op kop gereden en het was mooi geweest om in het geel te eindigen. Het is een fantastische Tour geweest met een bitter einde. Heel jammer, maar het WK komt eraan en dat is goed om mijn focus te behouden. Het is moeilijk om uitsluitsel te geven over hoe fysiologisch verantwoord het is om gisteren voluit te gaan in de tijdrit voor de voorbereiding op het WK. Sowieso is het te kort dag om helemaal fit te zijn voor het WK. De tijdrit gaf me wel nog vertrouwen voor komende vrijdag. Ik ga nog twee dagen thuis zijn deze week, woensdag in de late namiddag vertrek ik naar Imola om alles te verkennen. Alles daartussen is rusten.”

LEES OOK. Tour de France zit erop: groene Sam Bennett wint op de Champs-Elysées, Pogacar is eindwinnaar

 ©  AFP

Sam Bennett na groene trui en zege op Champs-Elysées: “Ik had slechte benen, maar Dries Devenyns sleurde me erdoorheen”

Euforie bij de Ierse sprinter van Deceuninck-Quick Step, want naast zijn groene trui won Sam Bennett ook zijn tweede ritzege in deze Tour.

De handen op de groene helm en knuffels aan zijn ploegmakkers: voor Bennett is dit een droom-Tour. De sprint op de Champs-Elysées was ook gedroomd, met Morkov die andermaal de rode loper uitrolde voor zijn kopman uit Ierland.

“Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben. De groene trui en winnen op de Champs-Elysées, het wereldkampioenschap sprinten. Ik had nooit verwacht te winnen, mijn team was geweldig. Ik kan ze niet genoeg bedanken. Al het afzien tijdens de bergen was het waard, net als die jaren werken om het te maken tot dit punt. Ik ga van elk moment genieten”, klonk het enthousiast. “We wachtten tot de laatste ronde, maar het leek even te vroeg. Ik had eigenlijk geen goede benen, maar Dries Devenyns heeft me erdoor gesleurd. Morkov ging als eerste uit de laatste bocht. Het was tegenwind op het laatste stuk, dus ik liet nog even Stuyven en Pedersen voor. Toen Stuyven uit de weg ging, ging ik vol door. Ik had verwacht om nog iemand te zien passeren, maar dat gebeurde niet. “

 ©  EPA-EFE

Pogacar: “Onverwacht verjaardagsgeschenk”

Tadej Pogacar is geen spraakwaterval. Maar wat kan ie geweldig met de fiets rijden. “Ik had dit allemaal niet verwacht, ook mocht ik tweede of verder geëindigd zijn”, schudde hij het hoofd nadat hij met geel over de eindstreep reed. “Dit is over de top. Het is heel speciaal om dit te beleven met mijn team. Ik had eindelijk eens tijd om met hen te praten op de fiets. Veel respect voor de renners, ze kwamen me allemaal feliciteren. Deze sport is zo fantastisch. Dit was een onverwacht verjaardagsgeschenk voor morgen. Maar ik ben geen fan van verjaardagen.”

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws