©  AFP

Wonderkind Pogacar wint Tour de France na sensationele klimtijdrit

Tadej Pogacar (UAE Emirates) heeft voor sensatie gezorgd tijdens de voorlaatste etappe in de Tour de France. De 21-jarige Sloveen won met overmacht de tijdrit van 36,2 kilometer naar La Planche des Belles Filles en nam ook de gele leiderstrui over van zijn landgenoot Primoz Roglic (Jumbo-Visma), die elf dagen leider was. Wout van Aert (Jumbo-Visma) finishte als eerste Belg op een knappe vierde plaats.

Gele trui: Tadej Pogacar

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Tadej Pogacar

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Nadat Lotto Soudal-renner en rode lantaarn Roger Kluge de debatten mocht openen, zette Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) de richttijd van de dag neer op La Planche des Belles Filles. De Franse tijdritkampioen klokte met 57:54 als eerste af op een tijd onder het uur. Goed voor een gemiddelde van ruim 37,5km/u. Thomas De Gendt kon Cavagna nooit bedreigen en finishte in 1:00:06 terwijl drie anderen (De La Cruz, Schachmann en Kragh Andersen) wel onder het uur doken.

Het was wachten op Wout van Aert. In zijn Belgische driekleur kwam bij het eerste tussenpunt al 40 seconden tekort op Cavagna. Tom Dumoulin deed met een achterstand van 12 seconden beter. Van Aert kon bij het tweede tussenpunt zijn achterstand verkleinen tot 33 seconden en bij het laatste tussenpunt, bergop dus, zat hij op gelijke hoogte van de Fransman. Uiteindelijk was Van Aert aan de finish 28 seconden sneller dan Cavagna: 57:26 (37,8km/u). Van sterk indelen gesproken.

Maar Dumoulin had ook een begenadigde dag. De Nederlander was bij het begin van de slotklim sneller dan alles en iedereen, waaronder 51 seconden sneller dan Van Aert. Terwijl onze landgenoot wel van fiets had gewisseld, deed Dumoulin dat niet. Wat hem bergop wat van zijn voorsprong kostte. Bij het laatste tussenpunt had hij nog 27 seconden over, aan de streep nog 10 seconden.

Maar toen moest Tadej Pogacar nog komen...

Wat deden de favorieten?

Tadej Pogacar ging als een speer van start in de tijdrit. Bij het eerste tussenpunt nam de Sloveen van UAE Team Emirates een voorsprong van 13 seconden op gele trui en landgenoot Primoz Roglic. Goed voor de derde tussentijd op dat moment, wat later snelde hij nummer drie in de stand Miguel Angel Lopez voorbij alsof die er niet was. Pogacar knabbelde beetje bij beetje aan zijn achterstand (57 seconden) en kwam op een bepaald moment tot op 25 seconden in het algemene klassement.

Beide Slovenen wisselden van fiets. Bij Pogacar verliep dat een stuk vlotter dan bij Roglic, die ook later wisselde op de klim. Het een en ander resulteerde erin dat Pogacar tot op 15 seconden kwam. En met Roglic op vier kilometer van de streep had de 21-jarige Sloveen zijn landgenoot te pakken. Bij het derde tussenpunt zette hij Dumoulin op 48 seconden achterstand, wat aan de streep een verschil van liefst 1:21 bleek te zijn. Pogacar sloeg een dubbelslag vanjewelste: ritzege én eindzege in de Tour de France op 21-jarige leeftijd. Roglic verloor uiteindelijk 1:56 op zijn landgenoot.

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  Photo News

Uitslag:

1. Tadej Pogacar in 55:55

2. Tom Dumoulin +1:21

3. Richie Porte +1:21

4. Wout van Aert +1:31

5. Primoz Roglic +1:56

Stand:

1. Tadej Pogacar in 84:26:33

2. Primoz Roglic +0:59

3. Richie Porte +3:30

4. Mikel Landa +5:58

5. Enric Mas +6:07

 ©  AP

Wout van Aert. ©  Pool via REUTERS

 Vincent Van Genechten

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws