© atv

Politie vraagt eigenaars van bewakingscamera’s om beelden na te kijken in zoektocht naar Ilias (12)

De politie heeft zaterdagmiddag nog steeds geen enkel aanknopingspunt na de verdwijning van de 12-jarige Ilias Chahdi uit Mortsel. “Een zoekactie wordt voorlopig niet georganiseerd. Hij kan overal zijn.” De speurders vragen nu dat eigenaars van bewakingscamera’s op de beelden nagaan of de jongen door hen gefilmd is. Ze hopen zo op een aanknopingspunt. “We mikken nu buiten de regio Antwerpen”, zegt de familie, die zaterdagavond opnieuw flyers uitdeelde.

LEES OOK. Ruim 200 sympathisanten zoeken naar vermiste Ilias (12): “Niets voor hem om zomaar te vertrekken”

De lokale politie hield zaterdagochtend een coördinatie-overleg naar aanleiding van de verdwijning van Ilias. “We hebben een verdeling gedaan van de binnengelopen tips en analyse van camera- en ANPR-beelden”, zegt commissaris Johan Wonnink.

Een écht spoor van de jongen is er nog niet. Daarom staat er nog geen zoekactie van de politie gepland. “Op dit moment is het zinloos om plaatsen te gaan uitkammen”, zegt Wonnink. “Hij kan overal zijn. Je kan niet overal beginnen zoeken.”

Zelf camerabeelden?

De speurders proberen nu zijn route te reconstrueren aan de hand van de beelden gemaakt door camera’s langs de openbare weg. Maar dat is een werk van lange adem. De onderzoekers doen daarom een oproep: “Heb je zelf camerabeelden? Bekijk ze even. Kijk of je de jongen ziet passeren.”

De familie van Ilias organiseerde vrijdagavond al een zoektocht in Antwerpen. Zo’n 200 mensen zochten mee. Zaterdag roept de familie op om flyers uit te delen, ook buiten de Antwerpse regio. “We zijn nu meer dan 48 uur verder, Ilias kan al veel verder zitten”, zegt een tante van de jongen. “Daarom mikken we nu buiten de regio Antwerpen.”

Zaterdag tussen 17 en 19 uur werden er opnieuw flyers uitgedeeld aan het Q8-tankstation aan de Groenenborgerlaan in Wilrijk, waar de vermiste jongen voor het laatst gezien werd. “We doen ook een oproep naar copycenters, drukkers en iedereen die flyers kan afdrukken en naar de Q8 kan brengen om verder uit te delen”, klinkt het bij de familie.

Camerabeelden

Ilias vertrok donderdagochtend met de fiets vanuit zijn woning in Mortsel naar school in Edegem, maar daar kwam hij nooit aan. Hij werd het laatst gespot op camerabeelden van een tankstation in Wilrijk, een plek die niet op zijn gebruikelijke route ligt. 

De jongen is 1,62 meter groot, heeft bruine ogen en bruin golvend haar. Hij draagt een metaalkleurige bril.

Op het moment van zijn verdwijning droeg Ilias een marineblauwe regenjas met twee horizontale okerkleurige strepen vooraan met daartussen een witte streep en witte sneakers. Hij had een rugzak bij van het merk ‘Eastpack’ met een motief van blauwe en zwarte vierkantjes.

Hij fietst met een blauw-grijze mountainbike met een beige zadel en draagt een zwarte fietshelm.

Wie informatie heeft kan terecht op het gratis nummer 0800/30.300 of mailen naar opsporingen@police.belgium.eu.