Mark Rutte ©  AP

Nederlandse premier Rutte waarschuwt na nieuwe recorddag bij noorderburen: “Corona is ver-van-mijn-bedshow geworden”

Voor veel mensen is het coronavirus sinds het begin van de zomer een ver-van-mijn-bedshow geworden. Toch is het niet goed en verstandig om de regels los te laten, waarschuwde de Nederlandse premier Mark Rutte vrijdag. Hij deed een “dringende oproep” aan iedereen om zich aan de regels te houden.

jvh

Veel mensen vinden het moeilijker om de basisregels te blijven volgen, stelde Rutte vast. Het beeld dat vooral feestende jongeren het virus onderling verspreiden, verdient volgens hem bijstelling. Zo is inmiddels een op de tien zogenoemde clusters van besmettingen terug te voeren op werksituaties. “We zeggen niet voor niets: werk thuis.” De regering kondigde nieuwe maatregelen aan voor zes regio’s in de Randstad. De horeca moet daar eerder dicht.

De premier snapt dat mensen het zat zijn 1,5 meter afstand te houden, steeds weer hun handen te wassen en dat ze snakken naar meer contact met vrienden en collega’s. “Dat is begrijpelijk, maar het is niet verstandig om de regels los te laten.”

Rutte bracht de periode in het voorjaar in herinnering toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten en de capaciteit op de intensive care nauwelijks voldeed. Dat het virus daarna ver kon worden teruggedrongen, kwam doordat het overgrote deel van de bevolking zich aan de regels hield. “Het was ons gedrag dat het verschil maakte”, aldus de premier.

Record

Maar vrijdag werden in Nederland “net geen 2.000” nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal positieve tests tot nu toe op één dag. Het is de vierde dag op rij dat er een recordaantal positieve tests wordt geregistreerd. Tot deze week lag de piek op 1.327, en dat aantal dateerde van 10 april. “Het gevoel van noodzaak moet weer terug”, zei Rutte. Wat daarbij niet helpt, is het beeld dat het in de ziekenhuizen nu rustiger is dan in maart en april. Doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen, worden coronapatiënten minder ziek dan toen.

Maar het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen ligt, is vrijdag wel gestegen tot 288. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag, en het is het hoogste aantal sinds half juni. In minder dan twee weken tijd is het aantal opgenomen coronapatiënten meer dan verdubbeld. Als het aantal besmettingen in dit tempo blijft oplopen, is het “onvermijdelijk” dat dit ook in de ziekenhuizen gaat doorwerken, waarschuwde Rutte. “Dat kunnen en mogen we de zorg en de mensen die werken in de zorg, niet aandoen.”

Toch voelt de Nederlandse regering er niets voor om strenger te gaan handhaven op de coronaregels. “Dat is niet de hoofdboodschap van vanavond”, aldus Rutte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ja, dit is de tweede golf”

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid riep de Nederlanders op om zich weer nauwer aan de coronamaatregelen te houden. “Als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen, dan is de tweede golf begonnen. Maar als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen, is het nog niet zover”, aldus De Jonge. “Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt. Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, kunnen we de tweede golf breken.”

De Jonge waarschuwde ook dat, als het wel zover komt en de ziekenhuizen weer vollopen, de boel dan weer op slot moet. Dat zal in eerste instantie regionaal gebeuren. Hij denkt nog wel dat Nederland “ver vandaan” is van een nieuwe volledige lockdown.

De Jonge waarschuwde ook nog maar eens dat jongeren, de groep waarin het virus momenteel het snelst rondgaat, toch echt ook flink ziek kunnen worden. Bovendien gaan ook zij op zaterdag naar de supermarkt en op zondag op familiebezoek. “Onder de hele bevolking steekt het virus zo de kop op.”

Maatregelen

De verschillende delen van Nederland zijn vanaf vrijdag ingedeeld in drie risicocategorieën. In een zestal regio’s is de situatie volgens De Jonge dermate zorgelijk dat daar extra beperkingen nodig zijn om het aantal besmettingen terug te dringen. De hoogste alarmfase, waarbij harde maatregelen nodig zijn, geldt nog nergens.

Horecagelegenheden in de zes risicogebieden moeten voorlopig om 01.00 uur dicht. Vanaf middernacht mogen er geen nieuwe gasten worden binnengelaten. Voor groepen gaat een maximale grootte van vijftig personen gelden. Voor uitvaarten, demonstraties, religieuze bijeenkomsten en scholen wordt een uitzondering gemaakt.

Deze maatregelen gelden vanaf zondagavond 18.00 uur in de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daar kunnen, afhankelijk van de verspreiding van het virus, later nog meer regio’s bij komen.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS