©  Photo News

Wout van Aert laat nog niet in zijn kaarten kijken voor de klimtijdrit: “Het wordt wel alles of niks”

De vraag van 1 miljoen voor Belgische Tour-fans dit weekend: gaat Wout van Aert zaterdag volop zijn kans voor de ritzege in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles? Gezien zijn tijdrijders- en klimcapaciteiten is een Van Aert op zijn best één van de topkandidaten voor de ritoverwinning. Maar durft de Belgische kampioen tegen de klok een week voor het WK wielrennen in Imola nog zo diep te gaan?

Bram Vandecapelle, Maarten Delvaux

“Ik heb nog niets beslist over morgen. Dat zien we morgen wel”, liet Van Aert alvast vrijdag niet in zijn kaarten kijken. “Ik heb altijd goesting om er voor te gaan, maar ik heb ook mensen rondom mij die mij afremmen wanneer dat nodig zou zijn. Aan mijn motivatie zal het alvast niet liggen, maar mijn trainers moeten bekijken hoe realistisch de combinatie met het WK is. Zij kunnen inschatten wat ik nodig heb om volgende week nog top te zijn. Als de combinatie mogelijk is, zal ik de kans morgen niet laten liggen. Aan 95 procent zal ik morgen niet rijden. De keuze gaat tussen er 100 procent voor gaan of gewoon zorgen dat ik op tijd binnen ben. Alles of niks.”

Van Aert werd vrijdag wel geholpen door de gunstige wedstrijdomstandigheden, waardoor hij niet te hard hoefde te werken voor gele trui Roglic. “In het begin werd nochtans hard gereden. Cavagna moest er blijkbaar alles nog even uitpersen . En ook de finale was nog stevig. Maar ik ben rustig binnen kunnen komen. Het is heel goed voor Primoz Roglic dat we op een veilige manier naar de finish zijn kunnen komen want de finale was toch niet echt geschikt voor een massasprint. Ons werk zit er bijna op. Het is nu aan Roglic om het morgen af te maken.”

 ©  Photo News

Oliver Naesen erg gefrustreerd door tactiek van winnaar Kragh Andersen: “Moest iedereen zo koersen, dan rijden we elke dag gemiddeld 29km/u”

Vier Belgen in de beslissende vlucht vrijdag in de Tour, maar toch geen derde Belgische ritzege. Want de Deen Soren Kragh Andersen zette onze landgenoten een neus door op veertien kilometer van de meet solo weg te rijden. Jasper Stuyven werd derde, Greg Van Avermaet vierde en Oliver Naesen vijfde. Vooral die laatste reageerde erg gefrustreerd op de tactiek van de winnaar.

“Verdomme”, vloekte een gefrustreerde Oliver Naesen nadat hij naar de vijfde plaats was gesprint. “Dit wil je liever niet mee meemaken. Niks aan te doen, maar dit was wel dé kans waarop ik zat te wachten. Het was een beetje een loterij. Waarom Kragh Andersen het juiste lot had? Omdat hij van in het begin zei dat hij voor Cees Bol reed, die drie minuten achter ons zat. We zijn dertig kilometer van de meet weggereden en hij is geen enkele keer op kop gekomen. Bij die aanval van Trentin zaten we allemaal à bloc maar de meesten konden wel mee. Dan countert Kragh Andersen ons met frisheid natuurlijk en niemand kon antwoorden. Maar als je nooit overpakt is dat echt klote voor de rest van de groep. Bij Sunweb speelden ze het spel perfect. Het systeem-Peter Post heet dat zeker? Overal zitten, nergens rijden en winnen. Chapeau voor die mannen, maar dat is zeer frustrerend voor ons. Moest iedereen zo koersen, dan rijden we elke dag gemiddeld 29km/u . Dan rijdt er niemand meer op kop. Als één ploeg het doet, is het Sunweb. Maar ze winnen en de winnaar heeft altijd gelijk. En nu sta je tegen een gefrustreerde mens te praten. Ik ben niet kwaad op hem. Het is een mooie overwinning. En hij is sterk genoeg. Het is al zijn tweede ritzege in deze Tour. Dat is niet toevallig natuurlijk.”

Oliver Naesen sakkerde wat af. “Spijtig, spijtig, spijtig, spijtig”, zuchtte hij tot vier keer. “Het klinkt als een hoop excuses, maar het is zeer frustrerend. Ik ben opgedraaid tot en met. Je kreeg vandaag wat je zo vaak ziet als er één renner weg is: ik wil dan op kop rijden, maar die achter mij wil maar aan zeventig procent rijden. En dan demarreert er weer een ander. Dan ben je verloren. Er waren veel intriges vandaag. Twee Quick-Steppers die niet voor de overwinning willen rijden omdat ze de groene trui niet aan Sagan willen geven. Ondanks dat Bennett drie keer zo rap is. Sagan die wel wil rijden maar niet kan omdat Bennett in zijn wiel zit… Ik kan niet zeggen: mijn sprinter zit achteraan. In mijn oortje zeiden ze dat ik moest wegrijden met de niet-sprinters. Maar er zaten amper niet-sprinters mee voorin. Dan kon ik alleen met Luke Rowe en Jack Bauer wegrijden. Ik wou op vijf kilometer van de meet zelf iets doen. Ik ben helaas zo ver niet geraakt.”

 ©  BELGA

Jasper Stuyven: “Gehoopt dat de koppeltjes het zouden oplossen”

“Het was gokken vandaag”, zei Jasper Stuyven. “Er zaten wat duo’s in de kopgroep, maar ook de strijd om groen verklootte vandaag veel omdat ze naar elkaar kijken. Dat is wel ambetant. Ik had gehoopt dat de koppeltjes het voorin zouden oplossen. Maar Trentin en Van Avermaet rijden niet echt samen, maar dat weten we al langer. Devenyns reed ook niet echt voor Bennett. En alleen krijg je dat gat niet toe. Kragh Andersen ging op het goede moment. Ik was aan het wachten tot het wat stilviel om nog te reageren. Maar toen was het al te laat en was de ritzege weg. Ach: als, als als... Niks aan te doen. Ik denk dat ik een heel goede sprint rijd. Ik rijd op 2 kilometer van de meet het gat toe op Luke Rowe en Greg Van Avermaet. Op 500 meter van de streep ging Arndt met Mezgec en daar begin ik mijn sprint. Naesen en Van Avermaet zaten in mijn wiel, maar kwamen er niet over. Maar dat is maar voor de derde plaats hé. Dit was mijn echte kans in deze Tour. Alweer geen ritwinst. Ik vervloek de Tour niet, maar dit jaar was het niet ideaal voor mij. Dan maar scoren in het najaar. Dit geeft wel vertrouwen.”

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws