De tractorsluis komt tussen de Bossen en Klein Mechelbaan. © Google/Stad Lier

Beekstraat wordt fietsstraat en krijgt tractorsluis

Koningshooikt -

In de Beekstraat in Koningshooikt (Lier) komt er begin december een tractorsluis tussen de Bossen en Klein Mechelbaan. Met deze ingreep verdwijnt het sluipverkeer. De Beekstraat krijgt meteen het statuut van fietsstraat. Het gaat wel om een proefopstelling.

Chris Van Rompaey

De oorzaak van het sluipverkeer in de Beekstraat is eenvoudig: kruispunt ’t Sterreke, waar de Mechelbaan, Soetewei, Beukheuvel en Berlaarbaan (Sint-Katelijne-Waver) samenkomen. Tijdens de spits vermijden heel wat automobilisten dit lichtengeregeld kruispunt en kiezen ze voor de Beekstraat, die de Dorpsstraat met Beukheuvel verbindt. Bijkomend probleem: het langste stuk van de Beekstraat is zo smal dat auto’s elkaar niet kunnen kruisen.

Tijdens een infomoment in maart schaarde het merendeel van de aanwezigen zich achter het plaatsen van een tractorsluis. Die zorgt ervoor dat enkel landbouwvoertuigen en eventueel ook vrachtwagens kunnen passeren. Voor gewoon autoverkeer wordt de Beekstraat hierdoor dus in tweeën geknipt.

“Wanneer we de intensiteit aan autoverkeer drastisch verlagen, is het gezien het hoge fietspotentieel van de Beekstraat interessant om er ineens een fietsstraat van te maken. Dat betekent dat de auto’s de fietsers er niet mogen inhalen”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Bert Wollants (N-VA).

De proefopstelling duurt zes maanden. Pas na een evaluatie beslist het schepencollege of ze permanent wordt. De Mobiliteitsraad gaat akkoord met de voorgestelde proefopstelling.

.

MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio