©  BELGA

Tien coronagevallen bij KVC Westerlo: match tegen Deinze uitgesteld

De wedstrijd in 1B tussen Westerlo en Deinze, gepland zondag om 20.00u, gaat niet door nadat tien spelers uit de Westelse A-kern positief hebben getest op Covid-19. De wedstrijd wordt uitgesteld naar woensdag 30 september. Het is meteen de eerste profmatch in België sinds de herneming van de voetbalcompetities die niet kan plaatsvinden door het coronavirus.

De afgelasting komt er mede door de nieuwe covid-regels van de Belgische voetbalbond. Die staan een club uitstel toe vanaf het moment dat meer dan zeven A-kernspelers positief testen op Covid-19, een recht waar Westerlo nu gebruik van gemaakt heeft. Bij Westerlo testten eerder deze week al vijf spelers positief, onder wie Berke Özer, Tuur Dierckx en Nader Ghandri. Vandaag bleek uit nieuwe tests dat nog eens vijf andere spelers besmet zijn.

Algemeen directeur Wim Van Hove wil noch bevestigen noch ontkennen of de vermelde spelers positief getest hebben. “We hebben een strikte privacy-afspraak gemaakt en houden ons daar voorlopig aan. Wij brengen geen namen naar buiten.”

Eric Reenaers, de T2 van Westerlo, reageerde aangeslagen. “We hebben allemaal de voorbije weken minstens twaalf covid-testen afgelegd waaruit geen enkel positief geval kwam, en de dertiende keer ging het mis. Niemand had dit verwacht. Hoe noem je dit? Pech.”

“Waarom we geen namen noemen? Omdat we niemand met de vinger willen wijzen. We hadden vandaag de training van de voormiddag naar de namiddag verlaat om de resultaten van de tests van donderdag van de spelers die tot dan niet besmet waren af te wachten. Plots waren er vijf nieuwe positieve gevallen (zucht). We hebben meteen iedereen naar huis gestuurd.”

“De physical coach zal de spelers die niet besmet zijn een loopprogramma meegeven. Tot dinsdag wordt er al zeker niet getraind. Maandag worden alle spelers - de tien besmette spelers en alle anderen - opnieuw getest en dinsdag kennen we de resultaten. Wellicht zullen we volgende week in twee of drie bubbels werken en zullen we gefaseerd moeten werken.”

“De besmette spelers zelf zijn verwonderd. Ze hebben nauwelijks symptomen en voelen zich niet ziek. Het is wel bang afwachten of ze geen conditionele achterstand zullen oplopen. Door dit alles is nog eens aangetoond dat het virus zich razendsnel verspreidt. We doen er al maanden alles aan om alle regels strikt na te volgen en hebben zelfs een preventieadviseur in huis gehaald”, aldus Reenaerts.

De dag was nochtans uitstekend begonnen voor Westerlo. Vlaams minister van Sport Ben Weyts gaf nog groen licht aan de club om voor het eerst weer supporters toe te laten, met een maximum van 1.800 fans. Zij zullen nu dus nog even moeten wachten op hun terugkeer.

Bij tegenstander SK Deinze is er begrip voor de situatie. Zij brachten vrijdag hun fans op de hoogte met de woorden “we zullen eraan moeten wennen, maar dit is het nieuwe normaal”. “Ik vrees dat dit niet de laatste match in 1B zal zijn die om deze reden uitgesteld zal worden”, klinkt het bij communicatiemanager Peter De Maertelaere.

De Pro League ziet het uitstel als bewijs dat zijn systeem werkt. “De wekelijkse testing, de opvolging van positief geteste individuen en de reglementaire bepalingen die preventief opgezet werden, maken nu dat de Pro League adequaat kan reageren op dergelijke situaties. We wensen uiteraard de getroffen spelers en Westerlo veel beterschap en hopen dat iedereen snel weer gezond is,” zegt woordvoerder Stijn Van Bever.

bdh, jp, wic, dige, kofr, yala

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws