Cathy Berx ©  BELGA

Gouverneur Berx ziet nog geen reden om weer strengere coronaregels in te voeren

De coronacijfers mogen dan al dagen in stijgende lijn gaan, nieuwe strenge maatregelen in de provincie Antwerpen, zoals we die gekend hebben in de tweede helft van de zomer, zitten er niet meteen aan te komen. Dat zei gouverneur Cathy Berx vrijdagochtend tijdens enkele radio-uitzendingen.

Een avondklok, mondmaskerplicht op straat, een halve lockdownsituatie, … Momenteel moeten de inwoners van de provincie Antwerpen nog niet vrezen dat we snel weer naar dit soort situaties gaan. Nochtans maken we ons al enkele dagen zorgen over het toenemend aantal coronabesmettingen, ook in onze provincie. Maar volgens Cathy Berx is de situatie (nog) niet vergelijkbaar met die van midden afgelopen zomer. Toen lag het reproductiegetal lokaal boven de twee, nu zit dat in de provincie rond 1,4. Nog steeds een zorgwekkende trend, maar het loopt dus nog niet zo uit de hand als twee maanden geleden, zo stelde Berx vrijdagochtend op Radio 1 en 2.

Voorlopig volgt de provincie Antwerpen dus gewoon de nationale coronaregels. “Die regels, zoals afstand houden en mondmaskers dragen waar nodig, moeten in principe volstaan, tenminste als iedereen er zich aan houdt”, stelde Berx. “Daar waar mensen zich moedwillig niet houden aan die maatregelen zal er weer strenger opgetreden worden.”

Berx kijkt zeker ook naar de jongeren, die ze op een andere manier wil proberen betrekken. “Probeer in scholen te werken met stewards, jongeren die aangeduid worden en die rol op zich willen nemen om mee te kijken naar waar de covid-maatregelen nog niet goed worden nageleefd. Ambassadeurs hebben we nodig om mee toe te kijken op het naleven van de regels.”

 joro

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS