Aangeboden door Argenta

© Argenta

“Beleggen brengt veel meer op dan mijn spaarboekje”

Vier beleggers vertellen hoe en waarom ze beleggen

Wat doe je wanneer je een mooie som bij elkaar hebt gespaard die je niet meteen nodig hebt? Deze vier mensen kozen allemaal voor een belegging bij Argenta. Waarom beleggen ze en hoe is hun ervaring tot nog toe?

 

Nathalie belegt voor haar kinderen

Nathalie Segers: “We willen onze kinderen over tien jaar iets extra’s geven”

Nathalie Segers overwon haar vooroordelen over beleggen en ontdekte hoe eenvoudig en flexibel het kan zijn. “Ik heb alleen spijt dat we niet eerder begonnen zijn.”

Leeftijd: 45
Burgerlijke staat: getrouwd, 2 kinderen
Werkt als bediende
Al 15 jaar klant bij Argenta
Belegt sinds een paar maanden

Is dit de eerste keer dat u belegt? Hoe bent u ermee begonnen?

“We hebben altijd gespaard voor de kinderen, die nu 17 en 14 jaar zijn. Maar dat spaargeld brengt niets op. We hebben het reeds gespaarde geld per kind in twee gesplitst: een deel blijft op hun eigen spaarrekening staan en daar krijgen ze op hun achttiende de beschikking over. Het andere deel hebben we belegd. We willen onze kinderen over een jaar of tien iets extra’s geven, bijvoorbeeld om hen te helpen een eigen woning te kopen. Het enige waar ik spijt van heb, is dat we er niet eerder zijn aan begonnen. Maar goed, beter laat dan nooit.”

Wat voor beleggingen zitten er in uw portefeuille?

“We hebben een neutraal beleggingsprofiel en kozen voor het kernfonds, dat een goed gespreide en actief beheerde portefeuille van obligaties en aandelen bevat. Belangrijk voor mij is ook dat alle beleggingen bij Argenta een duurzaam karakter hebben. Ik wil niet investeren in bedrijven die slecht zijn voor de wereld, zoals de sector van de wapenhandel bedrijven die het milieu vervuilen of op een andere manier in opspraak komen.”

Bruce belegt omdat spaargeld een negatieve opbrengst heeft

Bruce Surmont: “Ik vind het niet verstandig om alleen maar te sparen en niet te beleggen”

Bruce Surmont belegt al vele jaren, maar hij laat het beheer graag over aan experts. Hij is vol lof over de service en de knowhow van zijn Argenta-adviseur.

Leeftijd: 65
Burgerlijke staat: getrouwd, 2 kinderen
Recent gepensioneerd na een loopbaan in diverse leidinggevende functies
Al meer dan 40 jaar klant bij Argenta
Belegt sinds de vroege jaren 1990

Wat voor soort belegger bent u?

“Ik ben een man die graag niet alleen een broeksriem, maar ook bretellen draagt. Zeker mijn eerste stappen als belegger waren heel defensief. Zo koos ik aanvankelijk voor kapitaalbescherming. Door de jaren heen heb ik een iets dynamischer profiel ontwikkeld. Nu ik wat ouder ben en mijn beleggingshorizon kleiner wordt, ben ik weer iets defensiever. Sparen blijft belangrijk, als buffer. Maar ik vind het niet verstandig om alleen maar te sparen en niet te beleggen.”

Bent u ook klant bij andere banken? Hoe maakt Argenta het verschil?

“Het verschil tussen Argenta en andere banken is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Bij Argenta krijg ik steeds betere service en meer kwaliteitsvolle info, terwijl de kosten uiterst laag blijven. Bij andere banken krijg je steeds minder service en info, of je moet er veel geld voor betalen.”

Welke rol speelt uw beleggingsadviseur?

“Ik word zeer goed begeleid door Dominique, die mijn dossier opvolgt. De laatste jaren gebeurt dat wat proactiever. Ik krijg nu vaker gepersonaliseerde tips als mijn adviseur denkt dat het iets voor mij is.”

Isha mikt nadrukkelijk op rendement

Isha: “Argenta volgt beleggingen als een goede huisvader op”

Isha V. koos heel bewust voor beleggen bij Argenta. “Ik vind het belangrijk dat een deel van mijn geld meer opbrengt dan het op een spaarrekening zou doen.”

Leeftijd: 27
Burgerlijke staat: alleenstaande
Werkt als IT’er
Sinds 1 jaar klant bij Argenta
Belegt sinds 1 jaar

Wat deed u de stap naar beleggen zetten?

“Voor mij was het belangrijk dat ik eerst de nodige financiële stabiliteit had: een job die ik graag doe en zeker een aantal jaar wil blijven doen, een duidelijk beeld van mijn bestedingspatroon en van wat ik elke maand overhoud. De komende tien jaar kan er van alles veranderen in mijn leven: vind ik een partner, koop ik een eigen huis, krijg ik kinderen…? Ik wil mijn geld in deze levensfase niet voor lange tijd vastzetten. Maar ik vind het wel belangrijk dat een deel van mijn geld meer opbrengt dan het op een spaarrekening zou doen.”

Koos u bewust voor Argenta?

“Heel bewust: Argenta heeft een andere beleggingsaanpak dan andere banken op een aantal punten. Om te beginnen zijn er de lage instapkosten. Als je lagere kosten betaalt, hou je als belegger meer rendement over. Daarnaast vind ik maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk. Bij Argenta zijn alle beleggingen maatschappelijk verantwoord. Ik heb ook bekeken hoe de bank zijn beleggingen doorheen de economische crisis heeft gemanaged. Door als een goede huisvader de beleggingen op te volgen, is de schade voor de klanten van Argenta beperkt gebleven. Ten slotte heeft Argenta een minder commercieel karakter dan de meeste andere banken. Je kunt er zelf praten met je adviseur. Toen ik op het plaatselijk kantoor langsging, had ik meteen een goed gevoel over hoe ik werd behandeld en hoe de medewerkers met elkaar omgingen: heel behulpzaam en collegiaal. En ze hebben meer dan twee uur genomen om duidelijke antwoorden te geven op mijn vragen.”

François belegde het kapitaal van pensioensparen en groepsverzekering

François Jacobs: “Beleggen brengt veel meer op dan mijn spaarboekje”

François Jacobs begon op zijn 73ste met beleggen bij Argenta. Hij is tevreden over de duidelijke informatie, de spreiding van zijn portefeuille én zijn mooie rendement.

Leeftijd: 75
Burgerlijke staat: getrouwd, 1 zoon
Gepensioneerd onderhoudsmecanicien
Klant bij Argenta sinds meer dan 30 jaar
Belegt sinds 2 jaar

Waarom bent u twee jaar geleden met beleggen begonnen?

“Kurt, de verantwoordelijke van mijn Argenta-kantoor, nodigde me in 2018 uit voor een gesprek. Hij legde uit dat spaargeld de laatste jaren bijna niets meer opbrengt. Hij vertelde me ook hoe beleggen bij Argenta in zijn werk gaat. Ik vond zijn uitleg heel zinnig en begrijpelijk. Ik heb zijn goede raad opgevolgd en heb dan meteen het grootste deel van mijn spaargeld belegd. Voor mij sluit de beleggersaanpak van Argenta helemaal aan bij hoe ik deze bank ken als spaarder. Mijn vertrouwen is groot, maar ik loop de deur van de bank niet plat. Hoogstens twee keer per jaar ga ik eens langs. Ik krijg altijd een begrijpelijke uitleg als ik een vraag heb.”

Waarom hebt u vroeger nooit belegd?

“Daar heb ik nooit bij stilgestaan. We hebben altijd gespaard, omdat we wisten dat we met ons pensioen alleen niet zouden rondkomen. We hebben ook aan pensioensparen gedaan en ik heb een schone cent van de groepsverzekering van mijn werk gekregen. Dat geld van het pensioensparen en de groepsverzekering stond geparkeerd op mijn spaarrekening, nu zit dat allemaal in beleggingen. Natuurlijk hebben we daarnaast nog altijd een solide spaarbuffer voor onvoorziene omstandigheden.”

Hoe lang wilt u blijven beleggen?

“Ik weet niet hoe lang ik nog te leven heb, maar zo lang het goed blijft gaan, laat ik de beleggingen staan. Ik heb me nog geen moment beklaagd dat ik sparen ben gaan combineren met beleggen. Beleggen brengt me tot hiertoe veel meer op dan mijn spaarboekje.”