Kaat wil af van de zendmasten rond haar huis, alleen blijken die daar helemaal niet te staan. ©  Vier

Kijkers zien hoogspanningsmasten die er niet zijn in ‘Huizenjagers’

“Ik ben stralingsgevoelig”, zei Kaat uit Gentbrugge dinsdagavond in Huizenjagers op Vier. Ze had drie makelaars in het programma ter hulp geroepen om een nieuw huis voor haar en haar man Gil te vinden, want hun huidige woonst wordt omsingeld door zendmasten. Alleen zijn die masten er tijdens de montage neergezet. “Want in het echt staan die daar niet”, schreef een verbaasde buurtbewoner op Twitter.

Eva De Poorter & Wout Desmytere

“Beeldmanipulatie op Vier”, schreef David De Pue op Twitter. In Huizenjagers maakten Kaat en Gil uit Gentbrugge dinsdagavond hun opwachting. Zij willen verhuizen omwille van gezondheidsredenen. Hun huis staat namelijk in de buurt van zendmasten en Kaat is “bijzonder stralingsgevoelig”. “Het is heel belangrijk dat er geen hoogspannings- of zendmasten staan rond ons nieuwe huis.”

Om die boodschap kracht bij te zetten, kreeg de kijker enkele beelden te zien van Kaats huidige woonst. Inderdaad, twee grote zendmasten waren te zien. Alleen blijken die er achteraf te zijn bij geplakt. De Pue woont ook in de buurt en deelde een beeld van dezelfde straat uit Google Streetview. Geen zendmasten of hoogspanningskabels te zien. “Die masten staan er niet. Zeer misleidend.”

“Misschien zijn de beelden van Google Streetview al te oud?”, probeerde iemand nog. Maar andere buurtbewoners bevestigden: die masten staan er niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Intussen reageerde Zodiak, het productiehuis achter Huizenjagers, op de heisa. “Het klopt dat de zendmasten in postproductie werden toegevoegd om het verhaal te onderstrepen met een knipoog”, klinkt het. “In Huizenjagers staan de makelaars en de kandidaat-kopers steeds centraal. Het persoonlijk verhaal en de specifieke wensen van de kopers zijn een belangrijk onderdeel van de reeks. We willen dit verhaal ook altijd zo duidelijk mogelijk schetsen naar de kijker toe. In de aflevering van gisteren was er een dame die stralingsgevoelig was en dus geen hoogspannings- of zendmasten in de buurt van haar woning wilde, zoals nu wel het geval is.”

Vermijden in de toekomst

Het beeldtrucje moest het verhaal van Kaat dus effectief visueel duidelijk(er) maken. “We hebben dit ook hier zowel visueel als auditief proberen te benadrukken bij de voorstelling van de kandidaten, met hoogspanningsmasten en een knetterend geluidseffect met het oog op een helder verhaal te brengen. Dit doen we wel vaker op een ludieke en absurde manier om de kijker volledig onder te dompelen in het verhaal, denk maar aan een extra luide claxon van een vrachtwagen die op een drukke baan passeert of grappige dierengeluiden om het landelijk karakter van een gemeente te onderstrepen. En dat is ook hier gebeurd.”

Toch lijkt SBS, het moederhuis achter Vier, Vijf en Zes, niet echt opgezet met hele gebeuren. “Vier heeft met de producent afgesproken om in de toekomst mogelijke verwarring te vermijden en de kijker altijd duidelijk te informeren als er grappige of ludieke beeldelementen toegevoegd worden”, klinkt het. “Dit geldt ook voor alle andere Vier-programma’s.”

Nu in het nieuws