© ATV

Tot zes jaar cel in eerste ‘granatenproces’

Vijf jonge mannen hebben woensdag van de correctionele rechtbank van Antwerpen celstraffen tot zes jaar gekregen voor een reeks aanslagen in het Antwerpse drugsmilieu in het voorjaar van 2019. Het gaat onder meer om het in brand steken van auto’s, het beschieten van een woning en het gooien van een granaat in de buurt van het Park Spoor Noord.

De reeks geweldsincidenten startte met de brandstichtingen van drie voertuigen in de Biekorfstraat en de Rupelstraat in Antwerpen en in de Emiel Vanderveldestraat in Hoboken. Dat zorgde voor een tegenreactie, waarna een woning werd beschoten in de Biekorfstraat in de nacht van 11 op 12 maart 2019. In de nacht van 15 op 16 maart werden in de Rupelstraat replica’s van granaten gegooid. In de Biekorfstraat ontplofte in de nacht van 18 op 19 maart 2019 een granaat die voor schade zorgde aan meerdere gevels en voertuigen.

Het parket bundelde de cluster van feiten in een gerechtelijk onderzoek. Onder leiding van de onderzoeksrechter voerde de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen het onderzoek.

De rechtbank sprak zes jaar cel uit voor Mohamed el F., zes jaar voor Youness "Kleine Holleeder" El M. en vijf jaar voor Younes B. Mohamed El M. kreeg een straf van twee jaar wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, omdat hij in opdracht van zijn broer iemand in elkaar zou hebben geslagen. Jawad B. werd veroordeeld tot twee jaar cel wegens drugsfeiten. Hij was niet bij de brandstichtingen, aanslagen met handgranaten en beschietingen betrokken.

Het gaat om een conflict tussen twee clans in het criminele milieu. Enkele leden van de eerste clan stonden terecht. De feiten die als reactie werden gepleegd door de tegenpartij, vormen een apart dossier. 

vdaa, blg

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio