Tim D.H. deed rattenvergif in de pralines van zijn buurvrouw en white spirit in haar drankje. © rr

Gifmengende politieagent krijgt zwaardere straf in beroep: 15 jaar cel voor moordpogingen

Antwerpen, Kontich -

Het hof van beroep heeft woensdag ex-politieman Tim D.H. uit Kontich veroordeeld tot vijftien jaar cel. De H. werd ook in beroep schuldig bevonden aan twee moordpogingen op zijn bejaarde buurvrouw.

De feiten dateren van 2017. Ex-politieman Tim D.H. (41) uit Kontich had toen al even een vertrouwensband opgebouwd met zijn hoogbejaarde buurvrouw Betty (nu 88). Hij bleef langskomen toen de vrouw naar een rusthuis verhuisde en ontdekte zo dat het slachtoffer behoorlijk wat geld op haar rekening had staan. Na een van de bezoekjes van De H. vond Betty dat haar drankje raar smaakte. De politie werd erbij gehaald en wat bleek: er zaten sporen van white spirit in. Later werd ook een praline met rattenvergif gevonden. In juni 2017 werd Tim D.H. opgepakt.

Volgens de aanklagers had D.H. door de jaren heen de controle over Betty’s financiën verworven en had hij haar op verschillende slinkse manieren al grote sommen geld ontfutseld. Vervolgens stelde de man samen met zijn vader een vals testament op waarin Betty hem zogezegd als enige erfgenaam aanduidde.

Dat Tim D.H. probeerde de hoogbejaarde vrouw te vergiftigen, was volgens de aanklager duidelijk. "Hij zocht op internet naar termen als 'vergiftiging, begrafenisondernemer en successierechten’", klonk het tijdens de behandeling van de zaak. Bovendien vond de politie bij D.H. een briefje met het woord 'strychine' op. Rattenvergif dus, hetgeen ook werd teruggevonden in de praline die Betty van haar 'vertrouwenspersoon' gekregen zou hebben.

Vrijspraak

In eerste aanleg kreeg D.H. twaalf jaar cel, maar hij ging tegen die veroordeling in beroep en schreeuwde zijn onschuld uit. Hij ging dan ook vol voor de vrijspraak. De advocaat van D.H. opperde dat de praline pas na de arrestatie van D.H. in de kamer gelegd werd. "Hoe verklaar je anders dat ze bij twee huiszoekingen niet gevonden werd", zei advocaat Frédéric Thiebaut. Een complot wilde Thiebaut het niet noemen, maar hij sloot niet uit dat iemand anders Betty had proberen te vergiftigen.

Het hof volgde die uitleg niet en veroordeelde Tim D.H. woensdag opnieuw voor de twee moordpogingen op zijn buurvrouw. De gevangenisstraf is nog zwaarder: D.H. krijgt nu vijftien jaar cel. Vader François kreeg een jaar gevangenis. Aan het slachtoffer moet D.H. een schadevergoeding van 180.000 euro betalen.

De onmiddellijke aanhouding werd niet bevolen door het hof.

"Wij zijn tevreden dat het leed van onze cliënte erkend wordt", reageert advocaat Brecht Pype, die optreedt voor de bewindvoerster van slachtoffer Betty.  (sare)

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio