©  AFP

Historisch akkoord getekend onder goedkeurend oog van president Trump: “Vrede in het Midden-Oosten”

Onder het toeziend oog van Amerikaans president Donald Trump heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis akkoorden ondertekend die de relatie met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein normaliseren. Beide Arabische landen hadden hun ministers van Buitenlandse Zaken naar Washington gestuurd om hun handtekening te zetten, ook onder een vredesverklaring.

jvhBron: BELGA

“Er komt vrede in het Midden-Oosten”, zei Trump. Hij sprak van een “historische dag” die een einde zal maken aan “decennia van bloedvergieten”. “We zijn hier om de loop van de geschiedenis te veranderen.”

Van de Arabische landen onderhielden tot nu toe alleen Egypte (1979) en Jordanië (1994) diplomatieke betrekkingen met de joodse staat. Deze landen zijn ook daadwerkelijk in oorlog geweest met Israël.

“Nieuwe dageraad voor vrede”

Netanyahu noemde de akkoorden een “keerpunt in de geschiedenis” en “een nieuwe dageraad voor vrede”. Hij zei dat de joodse staat al “decennialang om vrede bidt”. “Vrede zij met u”, zei hij in het Arabisch voorafgaand aan de ondertekeningsceremonie. Het nieuwe “momentum van vrede” kan volgens Netanyahu het Arabisch-Israëlische conflict voor “eens en altijd” beëindigen.

VAE-minister van Buitenlandse zaken Abdoellah bin Zayed al-Nahyan zei dat het akkoord de regio stabieler en welvarender zal maken, terwijl hij de doorgaande steun aan de Palestijnen benadrukte. Zijn collega Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed al-Khalifa uit Bahrein had het over een “eerste echte stap op weg naar blijvende vrede”.

“Na jaren van verdeeldheid en conflicten zijn we hier om de loop van de geschiedenis te veranderen”, zei ook president Trump. “Dit is een ongelooflijke dag voor de wereld.” De Amerikaanse president zinspeelde erop ook met Iran, een aartsvijand van zowel Israël als de VS, een “deal” te sluiten als hij in november wordt herverkozen. “Het land zal heel rijk worden”, voorspelde hij.

“Palestijnen zullen wel zwichten”

Volgens Trump zullen nog minstens vijf of zes andere Arabische landen snel vergelijkbare deals sluiten. Hij denkt dat ook de Palestijnen uiteindelijk vrede zullen sluiten met Israël omdat ze anders “in de kou komen te staan”. Palestijnse leiders hebben met afgrijzen gereageerd op de toenadering tussen Israël en hun Arabische “broeders”.

Terwijl in Washington de ceremonie plaatsvond, werden vanuit de Gaza-strook twee raketten op het zuiden van Israël afgevuurd, zo heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Het raketafweersysteem Iron Dome ving één projectiel op, maar volgens mediaberichten zijn in de stad Aschdod wel twee mensen gewond geraakt. Een woordvoerder van de Israëlische hulpdiensten zei dat beiden door glassplinters verwondingen hebben opgelopen. Nog eens vier mensen raakten in shock.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER