Het gemeentebestuur vraagt verder onderzoek. © Tjen Mampaey

Zusterband Debiça opgeschort: “Waarom tekenden ze charter van het traditionele gezin?”

Puurs-Sint-Amands -

De gemeenteraad van Puurs-Sint-Amands heeft de tijdelijke opschorting van de zusterband met het Poolse Debiça gestemd. Die gemeente is volgens velen op weg om een LGBTQ-vrije gemeente te worden. Het gemeentebestuur vraagt verder onderzoek.

Het feit dat het Poolse Debiça - zustergemeente van Puurs-Sint-Amands - het charter ter bescherming van het traditionele gezin heeft ondertekend, is voor velen een voorbode om een holebivrije gemeente te worden. Dat werd zoals aangekondigd een issue in de gemeenteraad. Daarin werd zelfs de goedkeuring gevraagd om de jumelageband met Puurs-Sint-Amands on hold te zetten.

“De Poolse gemeente heeft aanstalten gemaakt om die resolutie tot een LGBTQ-vrije gemeente symbolisch goed te keuren. Daar waren we verbaasd en teleurgesteld in”, zegt Jan Van Camp, fractieleider N-VA. “Ook wij vragen een moedige beslissing van onze gemeente richting Debiça al zal niet iedereen daar zich in Polen achter scharen”, aldus Els Knoops van Groen.

“We gaan uiteraard niet akkoord met die ondertekening van het charter ter bescherming van het traditionele gezin want dit is zeker een aanzet tot een LGBTQ-vrije gemeente”, zei Ann-Marie Morel, schepen voor diversiteit (CD&V). “Maar we zouden willen vragen aan de gemeenteraad om een en ander te onderzoeken vooraleer we een beslissing nemen. Dat is ook de reden waarom we de zusterband met Debiça tijdelijk on hold willen zetten tot we effectief weten wat de bedoelingen van het bestuur daar zijn.”

De gemeenteraad stemde het punt unaniem goed. (pp)

 

 

  

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio