©  AP

Onrust Wit-Rusland: bijna 900 arrestaties bij massaprotesten, VN-mensenrechtenraad houdt spoedzitting

In Wit-Rusland zijn afgelopen weekend tijdens massaprotesten tegen de omstreden Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bijna 900 mensen opgepakt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Minsk werden naar aanleiding van de grote betoging van zondag 774 arrestaties verricht. Zaterdag waren bij een protestmars van vrouwen meer dan 100 deelnemers opgepakt.

adm

Alleen al in Minsk kwamen volgens schattingen van waarnemers meer dan 150.000 mensen op straat. Ook in heel wat andere steden in Wit-Rusland werd geprotesteerd tegen het staatshoofd.

De 66-jarige machthebber is intussen maandag aangekomen in de Russische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee. Daar zal hij met zijn Russische collega Vladimir Poetin over de situatie in zijn land spreken. Moskou heeft het buurland steun toegezegd en houdt een politiemacht achter de hand mocht het met de protesten uit de hand lopen.

Wat vooraf ging

Meteen na de presidentsverkiezingen van 9 augustus, die zittend president Aleksandr Loekasjenko volgens de officiële cijfers met een overmacht van 80 procent won, braken massale protesten uit in Wit-Rusland. Volgens de betogers behoort de overwinning toe aan oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja. Actievoerders eisen daarom het aftreden van Loekasjenko. De protesten worden met harde hand neergeslagen en verscheidene leiders van de oppositie zitten vast.

Spoedzitting Mensenrechtenraad

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag een spoedzitting over de situatie in Wit-Rusland. VN-Hoog-Commissaris voor de Mensenrechten Michele Bachelet vraagt een onderzoek naar mogelijke folterpraktijken door de Wit-Russische ordetroepen.

“Verdwijningen, ontvoeringen, willekeurige arrestaties en mensen die het land uitgezet worden zijn dagelijkse praktijken in Wit-Rusland”, zo zei de Duitse gezant in de Mensenrechtenraad, Michael von Ungern-Sternberg, die het voorstel indiende om Wit-Rusland op de agenda te zetten.

De Wit-Russische gezant, Yury Ambrazevich sprak van een “directe interventie in de interne zaken van een soeverein land door de Europese landen”. ©  REUTERS

Het voorstel werd gesteund door 25 hoofdzakelijk Westerse landen. Venezuela en de Filipijnen stemden tegen, 20 landen onthielden zich. De Wit-Russische gezant, Yury Ambrazevich sprak van een “directe interventie in de interne zaken van een soeverein land door de Europese landen”.