Geraint Thomas en Chris Froome moeten zich tevreden stellen met de Tirreno-Adriatico  

Geraint Thomas en Chris Froome moeten zich tevreden stellen met de Tirreno-Adriatico  ©  Photo News

Wiggins stelt Tourselectie bij Team INEOS in vraag: “Froome en Thomas moesten er altijd bijzijn”

Dertiende op meer dan 8 minuten van leider Primoz Roglic en zestiende op ruim een halfuur. INEOS-duo Egan Bernal en Richard Carapaz mag op de tweede rustdag de Tourzege volledig uit het hoofd zetten. Volgens Bradley Wiggins heeft het team de foute keuzes gemaakt in hun selectie. “Ik zie niet in hoe Richard Carapaz een waardige vervanger kon zijn voor Chris Froome en Geraint Thomas.”

jmgBron: Cyclingnews

Egan Bernal zal zichzelf niet opvolgen. Ook Richard Carapaz zal de Ronde van Frankrijk niet winnen. Schaduwkopman Pavel Sivakoz kreeg nooit een eerlijke kans: de Russische Tourdebutant ging in de openingsetappe twee keer hard tegen de grond en parkeert op een anonieme 107e plek in het algemene klassement.

Bradley Wiggins, tussen 2010 en 2015 zelf succesvol actief bij INEOS’ voorloper Team Sky, stelt zich vragen bij de Tourselectie van zijn ex-werkgever. Vooral manager Dave Brailsford moet het ontgelden. Op de vraag bij Eurosport of de ploeg de ervaring van Chris Froome en Geraint Thomas niet mist in deze Tour, is Wiggins resoluut.

“Absoluut. Je moet je grote namen meenemen naar een grote wedstrijd als de Tour”, legt hij uit. Het is voor de Britse Tourwinnaar onbegrijpelijk dat Froome en Thomas op dit moment in de Tirreno-Adriatico rondrijden. “Al is het maar omwille van hun présence, hun rol in de etappes of aan de eettafel. Zeker Geraint Thomas. Ik zag voor hem een rol weggelegd net als Tom Dumoulin bij Team Jumbo-Visma. Hij zou perfect op die manier kunnen rijden.”

Wiggins en Froome mochten allebei het podium op in Parijs in 2012  

Wiggins en Froome mochten allebei het podium op in Parijs in 2012  ©  BELGAIMAGE

“Non-selectie was geen gedeelde keuze”

Geraint Thomas mag de Giro betwisten als troostprijsje, Chris Froome mag het proberen in de Vuelta. Die laatste had er volgens Wiggins ook altijd moeten bijzijn bij de Grenadiers. “Froome is een viervoudige winnaar dus hij heeft altijd zijn rol in dit team. Al was het maar als voorbereiding op de Vuelta. Ik zie niet in hoe Carapaz op een of andere manier een directe vervanger voor Froome of Thomas kon zijn.”

“Het duo had bijzonder weinig in de pap te brokken als het over de line-ups ging. Brailsford liet uitschijnen dat het een gedeelde keuze was, maar niets is minder waar. Ze waren er echt kwaad door.”

“Deze Tourselectie breekt volledig met wat we gewoon zijn van Sky en INEOS in het verleden. Enkel Luke Rowe is er nog bij. Het team mist iets, een ervaren leider om alle kopjes gelijkgestemd te krijgen. Met Geraint erbij kan je de hele dynamiek van zo’n groep veranderen. De komende weken zal wel naar buiten komen wat er exact gebeurd is.”

 

 ©  Photo News

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws