©  Pool via REUTERS

Beresterke Martinez rolt BORA hansgrohe op, Roglic zet Bernal op grotere achterstand

De ‘Slag om de Cantal’ heeft niet ontgoocheld. Een groep van zeventien streed om de zege met de Colombiaan Daniël Felipe Martinez als de uiteindelijke winnaar. De klassementsrenners leveren intussen ook strijd op de steile flanken van de Puy Mary. Het Sloveense duo Roglic - Pogacar zette het offensief in met de Colombiaanse titelverdediger Egan Bernal belangrijkste slachtoffer.

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Benoît Cosnefroy

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Het eerste koersuur was heel spectaculair. Deceuninck-Quick-Step probeerde een vlucht te forceren, Peter Sagan deed er alles aan om de tussenspurt te halen. Het was Deceuninck – Quick-Step dat slaagde in zijn opzet. Uiteindelijk geraakte een kopgroep van zeventien voorop. De voorsprong liep op tot boven de tien minuten zodat de winnaar vooraan zat

Neilson Powless (EF Education) en Max Schachmann (BORA hansgrohe) probeerden hun vluchtgezellen te verrassen. Op twintig kilometer van de finish ging bij Powless het licht uit, ook de groep der favorieten spatte uiteen op de Col de Neronne met Julian Alaphilippe als het meest verrassende slachtoffer. De Colombiaan Martinez (EF) en de Duitser Kämna, ploegmaat van Schachmann, probeerden de oversteek te maken.

Martinez en waakhond Kämna naderden meter per meter en in de loodzware slotkilometers was de Duitser eraan voor de moeite. Uitblinker Martinez beantwoordde tot twee keer toe een uitval van Kämna en spurtte uiteindelijk zijn Duitse opponent helemaal uit het wiel.

Wie reed zich nog in de kijker?

Geen Belg in een kopgroep van zeventien. We hebben ooit betere tijden gekend.

Wat deden de favorieten?

Romain Bardet kwam nog voor de finale ten val, samen met Nairo Quintana. Beiden kwamen met de schrik vrij. In de finale werden de nodige speldenprikken uitgedeeld. Romain Bardet en Guillaume Martin waren de eerste slachtoffers. Maar op de slotklim naar de top van de Puy Mary was het helemaal hommeles. Pogacar versnelde, Roglic antwoordde, de rest paste. Grootste slachtoffer bleek titelverdediger Egan Bernal die 37” moest toegeven op de gele trui. Hielden wel min of meer stand: Richie Porte, Mikel Landa en Miguel Angel Lopez. De strijd om geel wordt een Sloveens duel.

Verder nog iets dat u moet weten?

Peter Sagan heeft de strijd om het groen nog niet opgegeven en probeerde mee te gaan in de vlucht van de dag maar kwam toch weer tekort. Opvallende opgever: Bauke Mollema, slachtoffer van een valpartij.

 (gvdl)

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws