©  AFP

België zal eventuele vraag voor opvang onderzoeken na brand in vluchtelingenkamp op Lesbos

Bron: BELGA

België heeft nog geen vraag ontvangen om asielzoekers op te vangen uit het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, dat door brand vernield is, maar zal de vraag onderzoeken als wanneer die gesteld wordt. Dat is vrijdag vernomen op het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld)

“Wij hebben nog geen vraag ontvangen”, antwoordde het kabinet van minister De Block op een vraag van Belga. “We zullen het verzoek onderzoeken wanneer het aankomt”, luidde het.

(Lees verder onder de video)

Beelden tonen brand in vluchtelingenkamp op Lesbos

België is één van de weinige EU-lidstaten dat reeds niet-begeleide minderjarigen uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden opvangt. Vorige maand kwamen er nog 18 aan. Zes andere landen - Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Ierland, Portugal en Finland - nemen deel aan een tijdelijk mechanisme dat door Europese Commissie gecoördineerd wordt en waardoor 640 minderjarigen (kinderen, jongeren en zieke kinderen) hervestigd worden.

België pleit in plaats van ad-hocoplossingen telkens een schip met vluchtelingen aanmeert voor een structureel solidariteitsmechanisme op basis van objectieve criteria om de meest bevraagde aankomstlanden te ontlasten. “België doet al meer dan de meeste lidstaten, zelfs meer dan Frankrijk en Duitsland, als men rekening houden met het aantal inwoners of het bbp per inwoner”, klinkt het nog op het kabinet van de Open Vld-minister.

Ons land heeft donderdag aangekondigd een medisch noodteam van B-Fast te zullen sturen op vraag van de Griekse minister van Gezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Voorstel Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde donderdag een Frans-Duits initiatief aan om binnen de Europese Unie minderjarige asielzoekers uit Moria op te vangen. “Duitsland en Frankrijk zullen deelnemen, ik hoop ook andere lidstaten”, aldus Merkel die vond dat het drama van Moria de EU-landen eindelijk zou dwingen een gemeenschappelijk migratiebeleid uit te werken, dat vandaag niet bestaat. De Franse president Emmanuel Macron bevestigde dat Parijs met Berlijn overlegt over de opvang van vluchtelingen.

Daarop stelde Nederland voor om honderd migranten, de helft minderjarigen, op te vangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER