In tegenstelling tot bij Bednet, komt bij tijdelijk onderwijs aan huis een leerkracht vier uur per week lesgeven. 

In tegenstelling tot bij Bednet, komt bij tijdelijk onderwijs aan huis een leerkracht vier uur per week lesgeven. ©  Karen Nachtergaele

Nooit zo veel leraren aan huis voor zieke kinderen

Het aantal zieke kinderen dat thuis les krijgt van een leerkracht zit fors in de lift. De voorbije vijf jaar steeg hun aantal met 84 procent.

Het systeem van tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH) is bedoeld voor langdurig of chronisch zieke kinderen. Om te vermijden dat zij te veel leerachterstand oplopen, komt een leerkracht vier uur per week aan huis. Uit cijfers die parlementslid Brecht Warnez (CD&V) heeft opgevraagd bij onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) blijkt dat in het schooljaar 2018-2019 precies 2.424 kinderen zo’n traject volgden. In 2013-2014 ging het om slechts 1.320 leerlingen.

De cijfers zullen de komende jaren wellicht nog stijgen omdat sinds 1 januari 2019 ook kleuters recht hebben op het systeem. Bovendien kregen kinderen met een chronische aandoening een automatische erkenning voor hun hele schoolcarrière. Toch kennen veel ouders het systeem nog niet, zegt Warnez. “We hebben er het raden naar of de volledige doelgroep van hun rechten gebruik kan maken.”

In het Vlaams regeerakkoord staat dat Weyts alle systemen van onderwijs aan zieke kinderen – waaronder ook Bednet – zou evalueren. “Indien uit deze evaluatie blijkt dat een uitbreiding van het aantal uren TOAH nodig is om het aanbod te vervolledigen of om sterker op de noden van de leerlingen in te spelen, zal ik daar mijn verantwoordelijkheid in opnemen”, zegt Weyts.