Antwerpen na corona, samen gaan we op zoek naar oplossingen

Beste lezer. Het coronavirus heeft ons leven grondig door elkaar geschud. Kinderen afzetten aan de schoolpoort. Met vrienden iets drinken op café of gaan dansen in een club. Met collega’s wat bijpraten aan de koffieautomaat. Weinig is nog gewoon.

ONTDEK HIER DE HELE REEKS

Tegelijkertijd staat de wereld rondom ons onder druk: gezondheidszorg, economie, werk, onderwijs, zelfs de manier waarop we ons ontspannen en verplaatsen. Niets is nog vanzelfsprekend.

De crisis van de voorbije maanden bracht een aantal zaken scherp voor het voetlicht. En nergens was dat zo scherp als in het Antwerpse.

Kinderen moesten thuis lessen volgen, maar veel kinderen blijken niet over een computer te beschikken, of hebben geen toegang tot het internet. Erger nog, sommige kinderen werden door hun school gewoon uit het oog verloren.

Mensen die voordien nog net de touwtjes aan elkaar konden knopen door bij te klussen, moesten nu aankloppen bij het OCMW.

Jongeren die zelf hun studies betalen, konden voor hun studentenjobs niet langer terecht in winkels of horeca.

De lockdown maakte ook pijnlijk duidelijk hoe weinig groene ruimte er nog is in een stad als Antwerpen. De straten waren leeg, de parken zaten overvol.

Niet alles was kommer en kwel. Er waren ook positieve gevolgen aan Covid-19. De lucht was nog nooit zo zuiver, de nachten waren nog nooit zo onwezenlijk stil. We ontdekten massaal het plezier van het fietsen. De solidariteit was groot. Mensen deden inkopen voor hun oudere buur. Staken een handje toe bij voedselbedelingen. En in veel straten zijn nieuwe vriendschappen ontstaan.

Deze coronacrisis dwingt ons om snel op zoek te gaan naar antwoorden op heel wat vragen. Hoe voorkomen we bij volgende coronagolven of andere epidemieën dat onze economie finaal de dieperik in gaat? En hoe zorgen we ervoor dat de positieve effecten op mens en milieu niet tijdelijk zijn?

Gazet van Antwerpen wil niet aan de zijlijn staan. In onze steden of daarbuiten, we maken als krant deel uit van de gemeenschap. We delen dezelfde angsten, maar koesteren ook de hoop op een betere toekomst.

Samen met deskundigen uit diverse sectoren gaan we in ‘Antwerpen na corona’ op zoek naar oplossingen. We willen weten wat zij vanuit hun expertise geleerd hebben uit deze crisis. Hoe zij denken dat het nu verder kan en moet. Kunnen we ons wapenen tegen nieuwe virussen? Wordt ons leven er alleen maar moeilijker op, of biedt deze crisis ook kansen om het beter te doen?

Uit dit journalistieke project borrelden heel wat originele ideeën op. Die presenteren we jou in zes interviews met onze experten, vanaf zaterdag 12 september.

En dan is het aan jou, lezer. Denk mee. Discussieer mee. Reik samen met ons ideeën aan voor de toekomst. Zo helpen we beleidsmakers in het nemen van de juiste beslissingen, die ook nog eens een groot draagvlak hebben.

ONTDEK HIER DE HELE REEKS

Sacha Van Wiele