Gentse Vooruit niet te spreken over nieuwe naam van sp.a: “Doet afbreuk aan onze inspanningen”

Gent -

Het Gentse kunstencentrum Vooruit is niet opgezet met de keuze van politieke partij SP.A om haar naam te veranderen in Vooruit. “Het doet afbreuk aan onze inspanningen en zal leiden tot naamsverwarring.”

Sander Luyten

Franky Devos , algemeen coördinator van Vooruit, en Paul Teerlinck, voorzitter raad van bestuur van Vooruit, vielen woensdag van hun spreekwoordelijke stoel toen ze hoorden welke naam SP.A-voorzitter Conner Rousseau nog dit jaar aan zijn partij wil geven: Vooruit.

Natuurlijk is het gebouw waarin het Gentse kunstencentrum is gehuisvest nauw verbonden met de geschiedenis van de socialistische partij. “Maar de afgelopen 40 jaar is de naam Vooruit toch onlosmakelijk verbonden met het kunstencentrum”, zeggen Devos en Teerlinck. “We betreuren de keuze van SP.A ten zeerste en hebben dat ook laten weten aan de partij.”

Partijpolitiek

Nog volgens Devos en Teerlinck ontwikkelt Vooruit een programma rond podiumkunsten, muziek, literatuur en nightlife en doet het dat los van partijpolitiek en in alle onafhankelijkheid. “Om de toekomst van het kunstencentrum te vrijwaren, is daar de voorbije decennia naar gestreefd, in geïnvesteerd en voor gestreden”, zegt het duo.

“Het gebruik van dezelfde naam door de politieke partij doet afbreuk aan die inspanningen en zal leiden tot naamsverwarring. Vooruit is een open huis voor een breed publiek van jaarlijks ruim 350.000 mensen. Vooruit maakt zijn protest over aan SP.A. Vooruit is van iedereen, maar vooral van Vooruit”, besluiten Devos en Teerlinck.

Aan persagentschap Belga zegt Vooruit-woordvoerster Mieke Dumont nog dat de beslissing van SP.A niet is doorgesproken met de directie van het kunstencentrum. “Het was wel netjes geweest mochten ze dat hebben gedaan”, vindt Dumont. “Dan zouden ze naar onze argumenten hebben geluisterd.” De organisatie sluit juridische stappen niet uit.

Stevige reputatie

De oproep van het Kunstencrum Vooruit lijkt SP.A-voorzitter Conner Rousseau niet te raken. Hij begrijpt niet waarom Vooruit niet met de naamswijziging is opgezet. “Mensen kunnen echt het verschil zien tussen een kunstencentrum die een stevige reputatie heeft opgebouwd en een politieke beweging”, zei SP.A-voorzitter Conner Rousseau hierover op Radio 1.

Hij vreest ook niet onder de indruk van de eventuele juridische stappen van Vooruit die kunnen volgen. “Que sera, sera. Ik ben overtuigd dat we in harmonie naast elkaar kunnen leven.” Rousseau benadrukte ook dat het kunstencentrum op de hoogte was over de naamsverandering van zijn partij omdat ze hier maanden geleden al samen over aan tafel zaten.

“De naam Vooruit komt trouwens uit socialistische hoek. We willen de naam net gebruiken omdat het een knipoog is naar het verleden. Tegelijk drukt het ook een geloof in de toekomstig uit en betekent de nieuwe naam de start van een nieuw en groot project.”

Een project met een socialistische ideologie. Want het schrappen van het woord socialistisch wil volgens Rousseau zeker niet zeggen dat de socialistische ideologie verdwijnt. “Ik zal mij altijd socialist noemen. We blijven de socialisten van Vooruit.”

Vastgoed

Jobs in de regio