In de berm van de E313 komt een nieuw fietspad. Op termijn verschijnt een fietsbrug over de Sterckshoflei, die de Wouter Haecklaan met de Vaartweg verbindt. ©  Jan Van der Perre

Missing link fietsostrade in Deurne wordt weggewerkt, wachten op nieuwe fietsbrug

Met enige vertraging maakt de stad werk van een nieuw fietspad in de Wouter Haecklaan in Deurne, langs het viaduct van de E313. Dat fietspad zal onderdeel uit maken van de fietsostrade tussen Antwerpen en Wommelgem.

Jonas Rosquin

Het stadsbestuur heeft de omgevingsvergunning voor de aanleg van het fietspad in de Wouter Haecklaan goedgekeurd. Die brede buurtstraat ten zuiden van het Rivierenhof, parallel aan de E313, heeft op dit moment geen fietspad. Het dubbelrichtingsfietspad van vier meter breed in rode asfalt komt tegen de berm van de snelweg te liggen en takt aan op de zijstraten en een oversteek naar de Vaartweg. Vermoedelijk starten de werken in de eerste helft van 2021.

Fietsbrug

Op die manier wordt de missing link van de fietsostrade tussen het Ringfietspad en het rondpunt van Wommelgem weggewerkt. De aanleg van het fietspad was aanvankelijk gepland voor 2018, maar liep enige vertraging op. Ook op komst van de fietsbrug over de drukke Sterckshoflei naar de Vaartweg is het nog even wachten. De Vlaamse overheid wilt de aanleg van die fietsbrug koppelen aan de renovatie van de ‘brokkelbrug’ van de E313, net als het geval is voor de geplande fietsbrug over de Ruggeveldlaan. Die plannen zitten echter nog in een studiefase.

In tussentijd gaan stad en district Deurne wel zorgen voor een veiligere en comfortabelere oversteek van de Sterckshoflei richting Vaartweg. Het aantal rijstroken zal daar plaatselijk worden herleid tot één rijstrook plus afslagstroken en een middeneiland met oversteken voor fietsers en voetgangers.

Ook de rijweg en het wandelpad in de Wouter Haecklaan worden vernieuwd. Een smallere rijbaan en verkeersplateaus moeten de verkeersveiligheid bevorderen. Een dertigtal nieuwe bomen, nieuwe verlichting en een vernieuwde groene inrichting moeten het geheel verfraaien.

MEER OVER Mobiliteit stad & rand