300 schapen begrazen een terrein rond het Kievitsven in het domein Zwartgoorheide in Vosselaar. © RR

Dieren zorgen mee voor variatie in begroeiing aan Kievitsven

Schapen grazen op Zwartgoorheide en zorgen voor variatie in begroeiing

Vosselaar -

Een kudde van driehonderd schapen is aan de slag naast het Kievitsven op het domein Zwartgoorheide in Vosselaar. Door deze begrazing komt er meer variatie in het bosrijke gebied.

In het domein Zwartgoorheide in Vosselaar hebben de beheerders een strook dennenbomen gekapt om meer plaats te maken voor bosranden die ecologisch interessanter zijn. Zo ontstond er een overgang met een zogenaamde mantel-zoomvegetatie.

In de zoom is er plaats voor een lagere plantengroei en de mantel bestaat uit jonge bomen en struiken. Een kudde van driehonderd schapen van de vzw Kemp graast intussen op de zoomvegetaties langs de dreven en de zone rond het Kievitsven.

“Zonder beheer kiemen in deze zone allerlei zogenaamde pionierboomsoorten zoals berk, wilg, en den en ook ongewenste woekeraars zoals Amerikaanse vogelkers. Zonder beheer zou deze oppervlakte binnen enkele jaren weer volledig dichtgroeien wat niet de bedoeling is”, luidt het bij de gemeente. “Door deze vorm van begrazing krijgen allerlei soorten langzaam, maar zeker opnieuw kans zich te vestigen. Het gaat vooral om soorten waarvan de zaden vaak tientallen jaren kiemkrachtig blijven zoals struikheide, dopheide of kruipbrem. In geschikte omstandigheden kunnen deze soorten opnieuw een terrein koloniseren.”

De schapen trekken onder leiding van een herder binnenkort verder naar het domein van Het Hof in Vosselaar. (bvdl)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio