Aangeboden door Euro-Premium

Euro-Premium: testimonial Jack Russel. © Mediahuis Connect

Waarom een hond je kind gelukkiger maakt

Hij is dolenthousiast als je thuiskomt en wil samen leuke dingen doen, zoals wandelen, ravotten of knuffelen. Hij mag mee op familiefoto’s en krijgt net als iedereen een lekkere verjaardagstaart … Met een hond als gezinslid is opgroeien zoveel spannender. Wist je dat het ook heel gezond is voor (jonge) kinderen om huisdieren te hebben? Een verhaal van onvoorwaardelijke liefde.

Het is al langer bekend dat kinderen met honden gezonder leven. Niet alleen omdat ze meer bewegen. Dankzij het wandelen, spelen of zelfs dansen met het dier hebben ze vaker een gezond gewicht. Kinderen hebben ook minder kans op ademhalingsziektes of allergieën als ze opgroeien met een hond. Vermoedelijk zorgen bepaalde bacteriën van honden ervoor dat kinderen een hogere weerstand krijgen. Bijgevolg gebruiken ze ook minder antibiotica.

Kinderen die opgroeien met een hond zijn vaak socialer in het dagelijkse leven en hebben meer inlevingsvermogen dan anderen. Een kind heeft een innige band met het huisdier, bouwt een vertrouwensrelatie op en ontwikkelt zo meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.


 

 © Euro-Premium

De beste therapeut

In deze moderne tijden met veel prikkels, druk van sociale media en schoolstress kan een huisdier een belangrijke rol spelen in het leven van een kind of tiener. Huisdieren steunen hen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een hond biedt troost, oordeelt niet en zal er altijd voor je zijn. Bij een hond mogen ze gewoon lekker ‘zichzelf’ zijn.

Een hond is jouw trouwste vriend bij wie al jouw geheimen veilig zijn. En er is nog goed nieuws: kinderen die al van jongs af aan in aanraking komen met huisdieren, ontwikkelen een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Kinderen met een fluffy dierenvriendje hebben ook minder stress en angst.

Verantwoordelijkheidszin

Voor een hond zorgen, hem elke dag op hetzelfde uur eten geven en gaan wandelen, brengt kinderen verantwoordelijkheidszin bij. Het leert hen voor anderen te zorgen. Kinderen die met een hond opgroeien, weten later dieren en de natuur meer te waarderen. Ze leren omgaan met wat kwetsbaar en waardevol is.

Als je een hond hebt, moet je niet alleen je huisdier opvoeden, je moet zelf ook leren om een goed baasje te zijn. Het maakt niet uit of je een pup in huis haalt of een oudere hond, training is noodzakelijk. Het moet voor een kind vooral leuk blijven om een dier te verzorgen en zeker geen opgave.


 

 © Euro-Premium

Kindvriendelijke hond

Sommige hondenrassen staan bekend als kindvriendelijk. In principe houden honden van kinderen, maar alles hangt af van de opvoeding van kind en hond. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren hoe ze veilig met honden om kunnen gaan. Met enkele tips & tricks worden ze beslist beste maatjes.

Ben je ook benieuwd welke hond het best aansluit bij jouw karakter? Zo baas, zo hond, luidt het gezegde. Maar lijkt de hond dan op zijn baasje of is het toch omgekeerd? Doe de test en ontdek op welke hond jij het meest lijkt. Goed om te weten wanneer je een nieuwe hond verwelkomt in je gezin.

Wist je trouwens dat gezinnen met een hond doorgaans een sterke band hebben? Naar de reden hoef je niet ver te zoeken. Gemeenschappelijke activiteiten die rond de hond draaien, bijvoorbeeld met z’n allen de hond uitlaten of gaan zwemmen, zorgen voor extra gezinsvreugde.