©  Photo News

REACTIES. Tom Dumoulin had betere Tourdag en glundert na gele trui voor Primoz Roglic: “Te snel? Wij denken van niet”

Tadej Pogacar snelde in Laruns naar de eerste Tourritzege uit zijn carrière. De Sloveen klopte onder anderen Marc Hirschi en Primoz Roglic, die de nieuwe geletruidrager is. Tot jolijt van Tom Dumoulin.

Vincent Van Genechten, Maarten Vanhoof

LEES OOK. Tadej Pogacar wint tweede Pyreneeënrit, Primoz Roglic pakt geel

De Nederlander van Jumbo-Visma gaf na de etappe van gisteren toe dat hij favoriet af is voor de eindzege. Zondag ging het alweer wat beter.

“Dat was best wel fijn, maar ik kom nog steeds tekort hoor”, aldus Dumoulin na de rit. “Het is geen Tourwinnaarsvorm, om het zo te zeggen. Ik ben wel blij dat het beter voelde en dat ik een aandeel heb gehad in de controle die de ploeg had. Ik voelde het al van bij de start en het was een ongelooflijk zware rit. Dat hadden we niet verwacht, maar het was koers vanaf kilometer nul. Vanaf dan is het nooit opgehouden omdat de ontsnapping niet weggeraakte voor de eerste klim. Het is wel mooi om te zien hoe sterk we zijn als ploeg. Helaas grijpen we net naast een ritzege.”

En een ploeg die nu de gele trui in de rangen heeft met Roglic. “Hij gaat niet zo opvallen in onze trein hé”, lachte de Nederlander. “Maar daar moet je het ook mee doen. Of dit te snel is? Wij denken van niet, want anders hadden we vandaag niet zo gereden. En als we dat niet gedaan hadden, dan had hij hem misschien nog gepakt omdat het ontplofte op de laatste klim. We hebben die gele trui nu, we zijn supersterk en hebben de koers goed onder controle. Ik heb er alle vertrouwen in. De tegenstand? Pogacar is heel sterk. Ik was onder de indruk van zijn aanval. Maar ook Bernal lijkt er weer goed bij te zitten. Dat had ik niet verwacht een paar dagen geleden. Het is vooral voor jullie (de pers, red.) heel boeiend. Voor mij had Roglic al vijf minuten voorsprong mogen hebben.”

 ©  AFP

Pogacar: “Gek”

De amper 21-jarige Pogacar ging in de sprint goed mee met Marc Hirschi, die na zijn lange solo nog voldoende kracht had. De Sloveen kwam op gepaste tijd uit het wiel van de Zwitser van Team Sunweb en pakte met een ultieme jump de ritzege.

“Het is gek dat ik na deze zware dag de etappe kan winnen”, aldus Pogacar. “Deze zege kwam er mede dankzij mijn ploegmaats, die de hele dag hard gewerkt hebben. Ik ben heel blij met deze overwinning. Ik wilde aanvankelijk zo veel mogelijk tijd winnen voor het klassement, maar in de laatste 300 meter besefte ik dat een etappezege tien bonificatieseconden oplevert. Dus besloot ik om op de sprint te focussen. Primoz? Hij is heel goed. Hij won al een etappe en zal nog meer winnen. Ik hoop nog om samen mooie dingen te laten zien.”

Over de eerste Tourweek: “Ik ben er heel blij mee. Tijdens één etappe ging niet goed (rit 7 waarin Pogacar door Landa ten val kwam, red.) maar we wonnen al twee ritten (ook de eerste rit met Alexander Kristoff, red.) dus het is al heel goed gegaan tot nu.”

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws