De wijk Moretusburg in Hoboken, met achteraan de loodraffinaderij van Umicore. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Groen sceptisch over aanbod Umicore om huizen op te kopen: “Maak van Moretusburg geen nieuw Doel”

Hoboken -

Groen reageert sceptisch op het aanbod van Umicore om woningen in de wijk Moretusburg in Hoboken op te kopen. “De wijk dreigt een ‘spookwijk’ te worden met woningen die bewoond zijn en woningen in eigendom van Umicore die lang leeg zullen staan”, zegt Hobokens districtsraadslid Betty Van Dyck (Groen).

Umicore, het metaalverwerkend bedrijf in Hoboken heeft bewoners van de wijk Moretusburg een voorstel gedaan tot een vrijwillige verhuis. Elk gezin met kinderen onder de twaalf jaar kan contact opnemen met het bedrijf, dat op zijn beurt een bod zal doen op de woning. Zo wil Umicore op termijn een groene buffer creëren tussen de loodraffinaderij en de nabijgelegen woonwijken. Uit de laatste bloedonderzoeken bij kinderen uit de wijk is gebleken dat de lood-in-bloedwaarden sterk zijn gestegen. En lood in het bloed kan voor kinderen nefast zijn voor hun ontwikkeling.

LEES OOK. (+) Umicore wil huizen in wijk opkopen, bewoners staan niet te springen: “Ik heb elders niets te zoeken”

Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen ©  ID/ Eric de Mildt

Groen stelt zich vragen bij de aanpak van Umicore. “We hebben nog steeds geen duidelijke uitleg gehoord over de oorzaak van de forse stijging van het lood in bloed van kinderen”, zegt Antwerps gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen). “Als de oorzaak gekend is, kunnen er maatregelen genomen worden om die weg te nemen. Wij vragen duidelijkheid zodat het bedrijf haar verantwoordelijkheid kan nemen.”

“Nu dreigt deze wijk een ‘spookwijk’ te worden met woningen die bewoond zijn en woningen in eigendom van Umicore die lang leeg zullen staan”, vult Betty Van Dyck aan, districtsraadslid voor Groen in Hoboken. “Maak van deze wijk geen nieuw ‘Doel’. Voor dat scenario passen wij.”

Betty Van Dyck, districtsraadslid voor Groen in Hoboken. ©   rr

 jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Umicore