Volgens de Duitse regering is Aleksej Navalny vergiftigd met novitsjok  

Volgens de Duitse regering is Aleksej Navalny vergiftigd met novitsjok  ©  EPA-EFE

Duitse regering heeft “ondubbelzinnig bewijs”: Aleksej Navalny is vergiftigd met novitsjok

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met novitsjok, een gevaarlijk zenuwgas. Dat meldt de Duitse regering. Navalny ligt momenteel in coma in een Duits ziekenhuis.

Navalny, de 44-jarige tegenstander van president Poetin, ligt in coma nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Vanuit het ziekenhuis in Omsk werd hij vervolgens naar het Berlijnse Charité-ziekenhuis gebracht. Daar verklaarden de Duitse artsen meteen dat de oppositieleider mogelijk vergiftigd werd met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers. Die stof kan in zenuwgassen als sarin, VX en novitsjok zitten.

Rusland sprak de aanwezigheid van de stof tegen: in het ziekenhuis in Omsk hielden ze het op een stofwisselingskwaal. Maar volgens de Duitse regering is het nu wel degelijk duidelijk dat er vergif in het spel is. Er zou “ondubbelzinnig bewijs” zijn dat Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de bewuste novitsjok-groep.

Dergelijk middel werd ook gebruikt bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in maart 2018 in Groot-Brittannië. Zij overleefden dat ternauwernood.

Rusland wil ondertussen gedetailleerde informatie over de tests die Duitse artsen hebben uitgevoerd op Navalny. Volgens de Russische krant RBC heeft het Russische gerecht het Duitse ministerie van Justitie gevraagd om informatie over de behandeling van Navalny. Russische aanklagers lieten vorige maand weten geen aanleiding te zien voor een strafrechtelijk onderzoek.

 (evdg)

MEER OVER Rusland