F1-piloot wil Vlaamse helm niet meer gebruiken: “Officials zeggen dat het synoniem staat voor extreemrechts flamingantisme”

McLaren F1-rijder Lando Norris rijdt in de Belgische Grand Prix een halve thuisrace – mama Norris is afkomstig uit Sint-Niklaas – en wou dat aspect graag in de verf zetten met een bijzonder helmontwerp. Op een goudgele ondergrond had hij niet alleen enkele Vlaamse Leeuwen aangebracht, maar ook een foto van zijn grootouders aan moeders kant. Kwestie van de familiebanden aan te halen. Zaterdag was de helm echter nergens meer te bekennen na een opmerking van enkele officials.

Het is niet de eerste keer dat Norris hulde aan zijn roots brengt. Enkele jaren geleden reed hij in Spa met een Vlaamse Leeuw op zijn F2-bolide en zowel vorig jaar als dit jaar was het symbool soms in het klein te zien bovenaan zijn helm. Norris droeg zijn nieuwe ‘Vlaamse’ helm vrijdag tijdens de vrije trainingen, maar op zaterdag was er van het originele ontwerp geen spoor meer. De officiële reden: Norris wou niemand voor het hoofd stoten. “Ik had er geen benul van dat dit symbool zo beladen was, en het leek me ongepast om het verder te gebruiken”, klonk het in een mededeling.

Een wat vreemde reactie op een officieel symbool dat voor een heel landsdeel staat. Een kort onderzoek maakte ons echter duidelijk dat Norris door enkele Waalse officials van het circuit werd medegedeeld dat de Vlaamse Leeuw synoniem staat voor extreemrechts flamingantisme. Of Norris nadien duidelijk werd gemaakt dat die visie op zijn minst beperkt kan worden genoemd, konden we niet achterhalen. (gve)

Meer sportnieuws