©  Photo News

Wat brengt Tour zondag: eerste test bergop maar klassementsrenners zullen zich nog niet roeren

Ook de tweede etappe heeft start en aankomst in Nice. Maar waar de spurters zaterdag nog een kans maakten, is het deze keer echt voor de aanvallers. Twee cols van eerste categorie en nog eentje van tweede in volle finale… Wie waagt zijn kans? Tiesj Benoot won eerder dit jaar in Parijs-Nice een vergelijkbare etappe.

Start en finish: Nice - Nice

Afstand: 186km

Parcours: aanvallers aan het feest

Zij die in het naburige Monaco resideren - en dat zijn er heel wat - weten het al lang: dit wordt een loodzware etappe. De renners trekken eerst over de Col de la Colmiane en daarna over de Col de Turini, samen goed voor dertig kilometer klimmen aan zes tot zeven procent stijgingspercentage. Geen spurter die dit overleeft. Voor de klassementsrenners komt deze etappe uiteraard te vroeg. Dus is het deze keer aan de aanvallers. Gaan ze Julian Alaphilippe ruimte geven na zijn vijfde plaats van vorig jaar? Wat met De Gendt en Van Avermaet? Enfin, heel wat vragen voor wat ongetwijfeld een mooie etappe gaat worden.

Favorieten: een klimmer zonder klassementsambities

Zowat elke klimmer zonder klassementsambities komt in aanmerking om deze rit te winnen. Tiesj Benoot heeft sinds zijn ritzege in Parijs-Nice uitstekende herinneringen aan deze regio maar ook Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt en waarom niet Ben Hermans hebben voldoende klimcapaciteiten. Er liggen dus wel wat mogelijkheden voor de Belgen. Maar reken maar dat ook een rist Spanjaarden, Colombianen, Fransen etcetera zich al op voorhand rijk rekenen.

Sleutelmoment: de beklimmingen

Wij denken dat de eerste schifting al zal gebeuren op de Colmiane. De klassementsploegen gaan (niet overdreven veel) ruimte geven, de spurters gaan overboord. Op de derde moeilijkheid van de dag, de Col d’Eze, zal vooraan de forcing gevoerd worden.

Verandert de gele trui van schouders?

Zeer waarschijnlijk! Op de Col d’Eze zal er een schifting worden gemaakt en het zou ons verbazen dat Alexander Kristoff die overleeft.

Wat zei De Gendt over deze rit in onze Tour-gids?

“Dit is een rit met hellingen uit Parijs-Nice. De Col de la Colmiane en de Col de Turini komen iets te vroeg in de rit - daar zal nog niet voluit gereden worden. Maar op de Col d’Eze wel. 7,8 kilometer aan zes procent: dat is te zwaar voor de sprinters. Daarna wordt die via de Col des Quatre Chemins nog eens deels beklommen. Daar krijgen de eerste drie renners ook nog bonusseconden. Vorig jaar was dat op bepaalde hellingen ook zo maar er werd niet echt voor gereden. Het wordt, denk ik, een etappe voor de snelle klassementsmannen. Of voor renners als Greg Van Avermaet die hier ook zal overleven. Hoe dan ook: de gele trui zal na twee dagen niet om de schouders van een spurter hangen. Het zou best wel eens een verrassende naam kunnen zijn.”

  (gvdl)

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws