©  AFP

“Levensgevaarlijk” en “Ik durfde niet sprinten”: renners over spekgladde eerste Tourrit

De eerste etappe van de Tour de France 2020 werd ontsierd door de talloze valpartijen op de wegen rond Nice, die er na enkele zware buien tijdens de rit spekglad bij lagen. De reacties na de finish spraken boekdelen, al weigeren de renners de schuld bij de organisatie te leggen. Ze zijn ook blij met de eensgezindheid binnen het peloton. “Het was wel beter geweest om de tijdsopname nog vroeger te stoppen, maar blijkbaar kon dat niet”, zei Wout van Aert.

svar, bvc, jpdv

LEES OOK.Alexander Kristoff wint sprint en is eerste leider Tour de France, openingsrit ontsierd door vele valpartijen

Wout van Aert: “Ik durfde niet sprinten”

Het was echt gekkenwerk. Volgens mij had het al lang niet geregend hier. Ik ben zelf gevallen, zonder erg”, stelde Wout van Aert iedereen meteen gerust na de finish. “Ik ben blij dat er daarna wat solidariteit was in het peloton. Ik had te veel schrik om de sprinten, dus ik heb me er niet tussen gegooid.

Van Aerts ploeggenoot Tony Martin was degene die het peloton mende. “Hij heeft zoveel ervaring en is iemand die recht heeft om dat te doen”, vond Van Aert daarover. “Het was de enige verstandige beslissing. Het was beter geweest om tijd nog vroeger te stoppen, maar blijkbaar kon dat niet. Op sommige plaatsen zag je olievlekken, op andere was de weg wit van het zeepsop. Toen ik viel, zag ik het al van ver afkomen. Ik probeerde niet te remmen, maar op een bepaald moment moest dat wel. Ik ben aan 14 kilometer per uur beginnen schuiven, dus ik heb niks. Ik weet niet hoe het met mijn teamgenoot George Bennett gesteld is, maar het zag er niet goed uit.”

Onze landgenoot legde de schuld voor de valpartijen niet bij de organisatie. “Dit heeft niks met veiligheid te maken, het is puur tegenslag dat het net vandaag regent”, stelde Van Aert. “In Spanje hebben we dat ook. Ik zou zeggen: de jongens die willen sprinten, ga je gang. Maar de tijdsopname voor de anderen mocht nog vroeger gestopt zijn.”

George Bennett moest na zijn val even bekomen. ©  Photo News

Tiesj Benoot: “Het was echt ongelooflijk”

“Ik heb het nog nooit zo glad gezien. Ik denk dat het hier al een tijdje niet geregend heeft”, trad Benoot zijn collega Van Aert bij. “Die afdalingen lagen er echt vuil bij: er lag zeepsop en olie op de weg. Ik ben zelfs speciaal gestopt om mijn banden af te laten. Die eerste natte afdaling deden we het echt rustig aan en ik zag Kwiatkowski en Alaphilippe nog steeds vallen. En dat zijn toch twee renners die met de fiets kunnen rijden. En op het moment dat Cees Bol lek reed, bij het ingaan van de slotronde, heb ik vijf of zes valpartijen gezien. Het was echt ongelooflijk.”

“Bij de massale val aan de finish heb ik nog eens geluk gehad. Voor mij haakten enkele renners in elkaar. Ik zag ze links en rechts vallen, maar ik bleef overeind”, schetste Benoot. “Het was gespannen fietsen vandaag. Of de organisatie een soort safety car had moeten inzetten? Ik snap ook dat het voor de organisatie lastig is om in te schatten hoe glad het is, maar het was misschien goed geweest om dat te doen, ja. Maar ik vind het ook goed dat de renners het nu zelf hebben gedaan, zeker gezien de gebeurtenissen van de laatste weken.”

 ©  Photo News

Tim Declercq: “Eerste keer dat peloton zo eensgezind was”

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt. We wisten dat het hier al weken droog was en dat het een glijpartij zou worden als het zou regenen, maar dit was nog veel erger dan we het worst case scenario konden voorstellen”, zei El Tractor Tim Declercq. “In de laatste val op drie kilometer van de streep vielen ze voor, achter en naast mij, maar ik bleef gelukkig recht.”

“Het was de eerste keer in mijn leven dat ik dit meegemaakt heb, dat het peloton eensgezind was”, vertelde Declercq nog. “Natuurlijk was het ook wel nodig na vijftig valpartijen. Het waren vooral de klassementsploegen die ervoor ijverden, maar alle ploegen konden er zich in vinden. Eenmaal op het vlakke in de laatste 25 kilometer konden we dan terug beginnen koersen. Onze sprinter Sam Bennett is gevallen, net als de helft van het peloton. Het was heel hectisch.”

Greg Van Avermaet: “Levensgevaarlijk”

“Ik ben niet gevallen, het was levensgevaarlijk en superglad”, zei Greg Van Avermaet. “Het was het beste om de koers te neutraliseren tot het einde, wat Jumbo-Visma heeft gedaan. Dat was goed, want het was te gevaarlijk. Zoveel heeft het niet geregend en het was spekglad. Ik heb zelf een paar keer chance gehad. Dit was beter voor iedereen.”

Peter Sagan: “Een grote puinhoop”

“Het was crazy. We hadden de hele tijd tegenwind de laatste vijf kilometer, het was heel nerveus”, zei drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, die vijfde werd in Nice. “Een grote puinhoop. In zo’n sprinten met tegenwind is het een loterij. Je hebt gewoon geluk nodig.”

Ook topsprinter Caleb Ewan deelde in de brokken. ©  Photo News

Meer sportnieuws