©  Photo News

Kristoff wint sprint en is eerste leider Tour de France, openingsrit ontsierd door vele valpartijen

Alexander Kristoff heeft de openingsetappe van de Tour de France gewonnen. De Noor versloeg de rest van het peloton in een sprint op de Promenade des Anglais in Nice en veroverde zo meteen ook de eerste gele trui. De natte openingsrit stond echter vooral in het teken van een fiks aantal valpartijen.

Het peloton gaf in deze openingsrit van 156 kilometer meteen drie renners een vrijgeleide: Cyril Gautier (B&B Vital Concept), Michael Schär (CCC) en Fabien Grellier (Total Direct Energie) vormden de eerste vluchtersgroep van de Tour 2020. In het peloton was het aanvankelijk rustig, maar later in de etappe openden de hemelsluizen zich - en dat zorgde voor flink wat valpartijen.

Op ongeveer vijftig kilometer van de streep vonden de mannen van Jumbo-Visma het welletjes geweest. Zij neutraliseerden de wedstrijd, maar dat was niet naar de zin van Astana. De blauwhemden versnelden in een spekgladde afdaling, waarna Ion Izagirre weggleed en tegen een verkeersbord kwakte.

Na dat incident kwam Tourfavoriet Primoz Roglic tussen en bleef het rustig in het peloton, hoewel er toch nog enkele valpartijen kwamen - waaronder een massale valpartij op 3 kilometer van de finish. Uiteindelijk werd het, zoals vooraf voorspeld, een eindsprint op de Promenade des Anglais. Daarin bleek Kristoff de beste.

Morgen/zondag blijft het Tourpeloton voor de tweede etappe in Nice. De renners leggen dan 186 km af. Er moet al stevig geklommen worden met twee cols van eerste categorie (col de la Colmiane en col de Turini) en een van tweede categorie. De finale is wel opnieuw vlak.

 ©  Photo News

 ©  Photo News

 ©  AFP

 ©  Photo News

 ©  Photo News

 ©  Photo News

 ©  REUTERS

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws