©  Photo News

Nieuw coronareglement in de Tour, maar Lotto-Soudal start weer op “nul” coronagevallen

Teams in de Tour de France zullen dan toch uitgesloten worden indien ze binnen de week twee positieve coronagevallen opmerken binnen het team, met de omkadering inbegrepen. Dat bevestigde Tourdirecteur Christian Prudhomme zaterdagmorgen. Lotto-Soudal, dat eerder deze week vier mensen naar huis moest sturen, mag gelukkig wel gewoon starten.

Maarten Delvaux en Jan-Pieter De Vlieger

De beslissing van Prudhomme is geen goed nieuws voor de ploegen, die zich eerder hadden verzet tegen de strenge maatregel. Zo zou voor Lotto Soudal de Tour mogelijk al voor de start voorbij zijn geweest omdat het team twee “niet-negatieve testen” liet optekenen. De twee personeelsleden werden, samen met hun twee kamergenoten, naar huis gestuurd. Omdat de nieuwe reglementen pas vanaf zaterdag zijn ingegaan, mag Lotto Soudal gewoon starten in de eerste etappe. Het team is zaterdagmiddag uit het hotel vertrokken en op weg naar het centrum van Nice voor de openingsrit. “Onze twee ‘niet-negatieve’ testen dateren van voor de Tourstart”, vertelt persverantwoordelijke Philippe Maertens. “De regel van twee gaat pas in vanaf vandaag. Zo stelt de UCI-regel. Overigens hebben we de persoon met het “verdachte’ resultaat laten hertesten. Hij is nu negatief.”

Het voltallige team en de omkadering van Lotto Soudal werden zes dagen voor de start van de Tour een eerste maal getest op corona. Alle renners en stafleden gaven toen een negatief resultaat. Een nieuwe testronde op woensdag bracht nadien echter een positief resultaat en een verdacht geval aan het licht.

 ©  EPA-EFE

Om die reden werden de personeelsleden, samen het hun kamergenoten, naar huis gestuurd. Lotto heeft nu de persoon met het ‘verdachte resultaat’ laten hertesten. “En die persoon test nu ook negatief”, aldus Maertens. “De andere persoon hebben we niet laten hertesten omdat die ook wel positief leek.”

Normaal volgen nieuwe testen pas op de eerste rustdag, maar Lotto Soudal wil niets aan het toeval overlaten en zal maandag iedereen opnieuw testen. “We doen dat pas maandag, omdat, stel dat er iemand besmet is door onze ‘positieve’ persoon, het virus ook wat tijd nodig heeft om te ‘groeien’, gedetecteerd te worden. Eerder testen heeft geen zin.”

Code rood in Nice

Startplaats Nice kampt met een fors stijgend aantal coronabesmettingen en is momenteel code rood. Het aantal coronabesmettingen dat dagelijks in Frankrijk wordt vastgesteld, stijgt “exponentieel”. Daarvoor waarschuwen de Franse gezondheidsautoriteiten. Op vrijdag werden er meer dan 7.379 nieuwe besmettingen gemeld.

Donderdag ging het nog om 6.111 besmettingen en woensdag om 5.429. Het gaat vrijdag om het hoogste aantal besmettingen sinds er op grote schaal getest wordt in het land. De voorbije dagen is de grens van 4.000 nieuwe besmettingen verschillende keren overschreden.

In de risicogebieden nemen de aantallen patiënten in ziekenhuizen en op intensivecareafdelingen toe. De regering heeft 21 departementen in het land als risicogebied aangemerkt. In Frankrijk heeft de coronapandemie tot dusver al meer dan 30.500 levens geëist. In veel steden, waaronder Parijs, geldt een mondmaskerplicht in de open lucht.

“Alleen winnaar covid-negatief?”

Pierre Van Damme, epidemioloog, vindt het geen goed idee dat de Tour toch doorgaat: “We vragen aan Belgen en aan heel wat Europeanen om zich aan de internationale regels te houden, om niet te reizen naar rode zones. Nu gaan we een heel sportgebeuren organiseren dat bijna alleen maar in rode zones plaatsvindt”, klaagt hij aan bij VRT. “We hebben andere koersen gehad, maar die waren toch allemaal enorm aangepast. Ik vraag me af of de winnaar niet de enige zal zijn die covid-negatief is.”

Meer sportnieuws