Themabeeld 

Themabeeld ©  Kristof Vadino

Onderzoekers ontdekken eerste geval van herbesmetting: man testte positief in april en nu opnieuw

In Hongkong hebben onderzoekers een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Een 33-jarige man raakte onlangs besmet nadat hij al een keer positief had getest in april, 4,5 maanden geleden.

Bron: Telegraph, NYT

Volgens de onderzoekers van de universiteit van Hongkong is de man de eerste persoon ter wereld bij wie een tweede infectie met zekerheid werd vastgesteld. Eerdere berichten over vermoedelijke herbesmettingen uit onder meer Zuid-Korea moesten achteraf worden gecorrigeerd. Herstelde patiënten bleken vaak nog wekenlang inactieve restanten van het virus mee te dragen, waardoor ze positief testten zonder ziek te zijn.

Deze keer is het anders. “De genoomsequentie van het virus tijdens de eerste besmetting verschilt duidelijk van dan die van de tweede besmetting”, schrijven de onderzoekers in een persbericht. Dat toont aan dat de man door twee verschillende stammen van het coronavirus werd besmet. Wellicht raakte de man opnieuw besmet tijdens een reis in Spanje. Volgens de onderzoekers sluit de genoomsequentie van de tweede besmetting nauw aan bij de Europese lijn van het virus.

Immuniteit?

De herbesmetting doet vragen rijzen over onze immuniteit. Die zou bij sommige genezen patiënten slechts van korte duur zijn. Toch is er ook hoopvol nieuws. Bij de eerste besmetting vertoonde de man – een gezonde dertiger – nog milde symptomen. Bij de tweede besmetting merkte hij helemaal niets van de infectie. Dat zou kunnen aantonen dat nieuwe besmettingen milder zullen zijn. Volgens de onderzoekers bestaat de kans dat het coronavirus een verkoudheidsvirus wordt. Het zou dan ook na vaccinatie blijven circuleren, maar de gevolgen zouden zich meestal beperken tot een banale verkoudheid.

 (agg)

MEER OVER Coronavirus