Betoging tegen coronamaatregel loopt uit de hand in Nederland: agenten omsingeld en aangevallen door betogers

Bron: de telegraaf

De politie heeft donderdagmiddag de ingangen naar het gebouw van de Nederlandse Tweede Kamer afgesloten en het Binnenhof afgesloten wegens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Op beelden is te zien dat het tot confrontaties met enkele agenten komt. Ze werden omsingeld door tientallen woedende demonstranten.

Het Plein is inmiddels weer toegankelijk, het Binnenhof en het Tweede Kamergebouw zijn nog steeds afgesloten. Een agent is gewond geraakt, meldt de politie. “We zijn nog steeds in het centrum van Den Haag aanwezig om de rust terug te laten keren.”

Bij het Tweede Kamergebouw en het overdekte winkelcentrum De Passage kwam het tot opstootjes tussen agenten en demonstranten. “Meerdere demonstranten” zijn opgepakt, aldus de politie van Den Haag. “Onder andere omdat agenten werden belaagd.” Verschillende beelden op sociale media bevestigen dat. De demonstranten gedroegen zich “provocerend en agressief richting agenten”, meldt de politie.

Protest

Honderd tot tweehonderd mensen protesteerden op het Plein. Aan de Lange Poten werd de situatie grimmig. De politie deelde hier en daar tikken uit met de wapenstok aan betogers die zich agressief opstelden en weigerden te vertrekken.

De demonstranten verplaatsten zich van het Plein naar de Grote Marktstraat, een van de drukste winkelstraten van Den Haag. Daar staken ze de Grote Markt over, om vervolgens weer bij het Binnenhof aan te komen. Ze riepen leuzen als “wij zijn Nederland” en “weg met de spoedwet.”

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie twitterde dat het beelden heeft gezien waarop “agressieve demonstranten” de politie belagen. “We doen onderzoek naar wie deze mensen zijn. Er is geen enkel excuus voor geweld tegen de politie.”

Aanleiding voor de betoging met rond de honderd deelnemers lijkt een bericht van de actiegroep Viruswaarheid aan haar aanhangers dat er donderdag zou worden gestemd over de corona-spoedwet. Die stemming staat overigens donderdag niet op de agenda. Viruswaarheid is de actiegroep van Willem Engel, die al zinspeelde op een ’volksopstand’ waar ’iedereen met z’n rieken het Tweede Kamergebouw bestormt’.

MEER OVER Coronavirus